Το νέο πρόγραμμα του ΥΜΑΘ “Δημιουργώ” παρουσίασε η Ελ. Χατζηγεωργίου

To νέο πρόγραμμα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης “Δημιουργώ” παρουσίασε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, σε εκδήλωση στο MOMUS – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το “Δημιουργώ”, συνολικού προϋπολογισμού 187.000 ευρώ, επιχορηγεί δράσεις  στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη.  Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Στον χαιρετισμό της η υφυπουργός επισήμανε ότι  η δημοσιοποίηση του προγράμματος “Δημιουργώ” αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ενεργητικού ρόλου του ΥΜΑΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενός  νέου ρόλου εξωστρέφειας. “Αναδεικνύει όμως και την ενεργητική πολιτική μας βούληση που δεν μένει στις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και τα  κούφια λόγια αλλά μετουσιώνεται σε πράξη. Μια πράξη στήριξης των τοπικών κοινωνιών με όποια μέσα διαθέτουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας”, πρόσθεσε.

Η κ. Χατζηγεωργίου, σημείωσε, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών προγραμμάτων, “Νεανικές Δράσεις”, “Στηρίζω” και “Δημιουργώ”, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ ένα ακόμη πρόγραμμα στον άξονα των Τοπικών Ποιοτικών Προϊόντων βρίσκεται υπό σχεδιασμό και πολύ σύντομα πρόκειται να υλοποιηθεί.

Το πρόγραμμα “Δημιουργώ”

Στο άξονα του περιβάλλοντος σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, η παρακολούθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Στον άξονα του πολιτισμού προκρίνεται η ανάδειξη και αναβάθμιση του πολιτιστικού πλούτου των περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης, η προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δικτύωση με γειτονικές χώρες αλλά και η γνωριμία με τις διάφορες μορφές της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πρόγραμμα “Δημιουργώ” δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.ΣΕΠ και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής δημιουργίας και εδρεύουν σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, ή λειτουργούσαν ενεργή παραρτήματα στις περιφερειακές ενότητες τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης για κάθε δικαιούχο ορίζεται στις 3.000 ευρώ και η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από αύριο, οπότε και θα δημοσιευθεί η  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον ιστότοπο του υπουργείου και ολοκληρώνεται στις 17 Μαίου 2019. Τέλος, η διάρκεια υλοποίησης του έργου, ορίζεται από την 1η Ιουνίου μέχρι την 30η Αυγούστου καλύπτοντας όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τεχνικές λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα αλλά και τη διαδικασία των αιτήσεων θα σας δώσει και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου  Γιώργος Εμμανούηλ  και ο επικεφαλής του τμήματος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννης Αλεξόπουλος.

Εκπρόσωποι συλλόγων που έδωσαν το “παρών” είχαν την δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις για το πρόγραμμα “Δημιουργώ”.

ΑΠΕ/ΜΠΕ