Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ετοιμάζει να παράξει το δικό του ραδιοφάρμακο για την εξέταση με PET/SC

Σε ένα τρίμηνο το “Παπαγεωργίου” θα έχει τη δυνατότητα να παράγει το ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για να γίνονται οι εξετάσεις με το PET/SC δήλωσε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Βασίλης Παπάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της κεντρικής εορταστικής εκδήλωσης για τα 20 χρόνια λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπάς, η σύμβαση για την εγκατάσταση εξοπλισμού κυκλοτρονίου στο “Παπαγεωργίου” υπεγράφη προ 10ημέρου. Ο εξοπλισμός για την παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, τον οποίο απέκτησε το “Παπαγεωργίου”, κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, θα εγκατασταθεί σε ένα μικρό κτίριο που θα κατασκευαστεί με δαπάνη του υπουργείου Υγείας και η κατασκευή υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

“Σήμερα το ραδιοφάρμακο παράγεται μόνο στο Λαύριο και μεταφέρεται δύο φορές την ημέρα οδικώς για λόγους ασφαλείας και κοστίζει στο “Παπαγεωργίου” 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Με την παραγωγή του, στο “Παπαγεωργίου” θα έχουμε εξοικονόμηση αυτών των 2,5 εκατομμυρίων που δαπανούμε κάθε χρόνο” πρόσθεσε ο κ Παπάς.

Στην ομιλία του στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία ενός εκ των δωρητών του Νοσοκομείου, του Νίκου Παπαγεωργίου, ο κ. Παπάς αναφέρθηκε στις δωρεές του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, με τις οποίες, λειτουργεί η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος και πρόκειται να λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

Ο κ. Παπάς επισήμανε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες το “Παπαγεωργίου” και το Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ, θα ανακοινώσουν τη συγκρότηση ειδικού ερευνητικού κέντρου , του δεύτερου στην Ευρώπη, που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Νοσοκομείου, επισήμανε σε αυτό εξυπηρετείται το 44% του συνόλου των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα 14 νοσοκομεία τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρόσθεσε δε, ότι το 2018, εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου 207.927 ασθενείς. Προσήλθαν στα Επείγοντα 103.798 ασθενείς, στα Απογευματινά Ιατρεία 30.624, νοσηλεύτηκαν 80.198.

Έγιναν 20.335 χειρουργικές επεμβάσεις, 7.752 εξετάσεις στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (PET), 405.200 εξετάσεις στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και 2.800.000 εργαστηριακές εξετάσεις.

“Όλες αυτές τις υπηρεσίες, τις έφεραν εις πέρας με τις φιλόπονες προσπάθειές τους οι 1.679 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Τα μεγέθη θα ήταν αρκετά μεγαλύτερα αν το Υπουργείο Υγείας μας επέτρεπε να προσλάβουμε το προσωπικό που μας λείπει. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας και φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε σύγχρονα μέσα και πρακτικές που μας επιτρέπουν να διαβαίνουμε καινούριους δρόμους”, τόνισε ο κ. Παπάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ