«Το όνομά μου δεν είναι πρόσφυγας»

«Το όνομά μου δεν είναι πρόσφυγας». Με αυτή τη φράση, γραμμένη στα αγγλικά (My name is not refugee) σε μπλουζάκια, ανήλικοι πρόσφυγες έστειλαν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Με βασικό στόχο την προώθηση της συνύπαρξης, οργανώσεις του Δικτύου Select Respect σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς και τον Σύλλογο Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου, διοργάνωσαν εκδήλωση, σήμερα το απόγευμα, με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της προσφυγιάς».

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν ιστορίες Ελλήνων προσφύγων του 1922 και προσφύγων του σήμερα από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, ενώ ανήλικοι πρόσφυγες από το «Safe Zone» (ασφαλή ζώνη) του καταυλισμού στα Διαβατά, μοίρασαν κεράσματα και πληροφορίες για την προέλευση του πιάτου, τη συνταγή και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το μαγείρεμα.

Παράλληλα, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη δομή της ΑΡΣΙΣ που στεγάζεται σε ξενοδοχείο στον Τρίλοφο, τραγούδησαν, χόρεψαν και απήγγειλαν ποίημα με τίτλο «Εμείς οι πρόσφυγες» στα φαρσί, τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Στον χώρο διοργανώθηκε και έκθεση φωτογραφίας από διάφορα σημεία της πόλης, όπως τις αποτύπωσαν πρόσφυγες από τον καταυλισμό στα Λαγκαδίκια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ