Το πρόγραμμα της για την υγεία παρουσίασε η Κ. Νοτοπούλου

Τις προγραμματικές θέσεις για την υγεία παρουσίασε σήμερα η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί σε εκδήλωση- ανοιχτό διάλογο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι  η καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας και η ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης.

«Τα δημοτικά ιατρεία στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να συμβάλουμε στην άρση του στίγματος που μπορεί να συνδέεται με την απεύθυνση στα δημοτικά ιατρεία και να αναζητήσουμε τρόπους συνέργειας με το αναπτυσσόμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν ή σχεδιάζονται.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Λέλα Κεσίδου , απηύθυναν χαιρετισμό ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Κίρκος, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατής Πλωμαρίτης, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον «ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία», Γιάννης Μουζάλας και Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Τις προτάσεις τους για την υγεία μέσα από τη βιωμένη εμπειρία τους υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από το χώρο της υγείας.

Οι προτάσεις της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί για την υγεία:

Η υγεία είναι ένα ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Βασικές αρχές του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η προσπελασιμότητα, η προσβασιμότητα, η αποδοτικότητα, η ορθολογική χρήση των πόρων και η ενεργός συμμετοχή του πληθυσμού. Στα χρόνια της κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχθηκε πλήγματα ενώ οι αρχές της ισότητας και της αποδοτικότητας παραμελήθηκαν στο βωμό της λιτότητας.

Οι προβλέψεις του προγράμματος «Καλλικράτης» για τον ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και την διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των κατοίκων στις υπηρεσίες αυτές.

Βασικοί προσανατολισμοί:

Τα δημόσια συστήματα υγείας είναι η απάντηση στις ανάγκες των πολλών και στην άρση της ανισότητας.

Σήμερα ο πολιτικός στόχος για την Υγεία στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι η καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας και η ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης.

Η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) επιχειρεί, μέσα από αντιξοότητες, να δώσει απάντηση και να καλύψει τα σοβαρά ελλείματα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης.

Οι προτάσεις μας

Συντονισμός και διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των υφιστάμενων δημοτικών δομών και υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την δημιουργία και λειτουργία του δημοτικού δικτύου υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Συστηματική συνεργασία με τις υπηρεσίες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ).

Ενδυνάμωση και περαιτέρω ενίσχυση των Κέντρων Κοινότητας ως βασικής δομής πληροφόρησης και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων. Δημιουργία Κέντρων Κοινότητας σε κάθε συνοικία για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού. Διασύνδεση με τις δομές και υπηρεσίες Π.Φ.Υ και τις δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

Ουσιαστική αξιοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων από αυτό. Λειτουργική ενσωμάτωση στον Οργανισμό του Δήμου.

Αναβάθμιση των δημοτικών – κοινωνικών ιατρείων και διασύνδεση τους με τις υπάρχουσες δομές υγείας. Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό κι επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους. Θέσπιση εφημερεύοντος δημοτικού οδοντιατρείου.

Δημιουργία ειδικών ιατρείων πρόληψης και εμβολιασμών, παχυσαρκίας και καπνίσματος.

Προγράμματα για την πρόληψη, αγωγή και προαγωγή της υγείας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Κατ’ οίκον υπηρεσίες Π.Φ.Υ. για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ. Παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στους χώρους των Κ.Α.Π.Η..

Στελέχωση όλων των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.

Προγράμματα στήριξης των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους.

Δημιουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, στήριξη κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Συνεργασία με τα προγράμματα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Στήριξη της δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών.

Λευκό Δημοτικό Ταξί για την μετακίνηση των οικονομικά αδύναμων ασθενών.

Οι Κοινότητες αποκτούν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην γειτονιά και στις συνοικίες της πόλης.

Δημιουργία δημοτικών ομάδων υγείας για δράσεις πρόληψης κι ενημέρωσης στα σχολεία.

Δημιουργία εθελοντικών ιατρείων γειτονιάς και ιατρείων άμεσης βοήθειας.