«Το προσφυγικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με μικροπολιτικές τακτικές»

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας του νομού Κιλκίς επισκέφθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 03/09/2019 ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” στην Π.Ε. Κιλκίς Μιχάλης Βιδιαδάκης με το συντονιστή και μέλη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Συνομίλησαν με πρόσφυγες, μέλη Μ.Κ.Ο. και εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, την ώρα που ολοκληρωνόταν η εγκατάσταση 1.000 περίπου νέων προσφύγων προερχόμενων από τη Μόρια. Διαπιστώθηκε πως ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των προσφύγων είναι εμφανές ότι θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη διαχείριση της δομής από άποψη χώρου, υποδομών, υγιεινής, υδροδότησης και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσης. Εμφανής είναι επίσης η απόλυτη προχειρότητα και αποσπασματικότητα με την οποία επιχειρείται η αποσυμφόρηση της Μόριας. Ασφαλώς, η διάρκεια παραμονής των νέων προσφύγων στη δομή της Νέας Καβάλας θα πρέπει να είναι χρονικά, εξαιρετικά περιορισμένη.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο Μιχάλης Βιδιαδάκης τόνισε:

“Ο νομός μας βίωσε τα προηγούμενα χρόνια την έξαρση της προσφυγικής κρίσης με τα φαινόμενα της Ειδομένης, του Χέρσου, της Νέας Καβάλας. Οι κάτοικοι συνολικά του νομού απομόνωσαν τις φωνές της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού και έδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στους κατατρεγμένους του πολέμου, της φτώχειας, της προσφυγιάς. Το προσφυγικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με μικροπολιτικές τακτικές, λαϊκισμούς και ευχολόγια. Οι προσφυγικές ροές δεν εξαρτώνται από το κόμμα που κυβερνά τη χώρα, η αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποφασιστική. Αποκλειστικός γνώμονας στη διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί παρά να είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια των προσφύγων, ο σεβασμός του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Φοβάμαι, πως η κατάργηση του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Θεωρώ πως ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης, μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ομαλή διαχείριση του ζητήματος.”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε για το θέμα: “Όπως έχουμε πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, όσο υπάρχει Ελλάδα κάθε πρόσφυγας θα έχει μία πατρίδα. Η αξία αυτή ελπίζουμε να διέπει τους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους της Νέας Δημοκρατίας.”