Το πρώτο εθελοντικό δημοτικό ραδιόφωνο στην Ευρώπη γίνεται ντοκιμαντέρ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα στα ερτζιανά, το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Ακούς τη φωνή σου» σε σενάριο της Διονυσίας Αρβανίτου και σκηνοθεσία του Στάθη Βασιλειάδη, που κάνει πρεμιέρα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019).

Πρόκειται για το «Ραδιόφωνο των Εθελοντών» στη συχνότητα 100,6 FM, μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας. Το «πείραμα» ενός διαφορετικού τοπικού ραδιοφώνου, που στηρίχθηκε αποκλειστικά σε εθελοντές παραγωγούς, ξεκίνησε πειραματικά το 2011, οπότε άνοιξε τα μικρόφωνά του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μαθητές, φοιτητές, καλλιτεχνικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιμελητήρια, ξενόγλωσσα ινστιτούτα, ενώσεις και φορείς της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν το μοναδικό μωσαϊκό των παραγωγών ενός νέου, φρέσκου ραδιοφώνου.

Μια εναλλακτική φωνή της πόλης

Με τίτλο εμπνευσμένο από το κυρίαρχο μήνυμα του εθελοντικού ραδιοφώνου 100.6 – «Ακούς τη φωνή σου!», η ταινία παρακολουθεί την καθημερινότητα των παραγωγών στον πρωτότυπο αυτό ραδιοφωνικό σταθμό, που εξακολουθεί να λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, προκειμένου να προβάλλει, πολιτιστικά, κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ «Ακούς της φωνή σου!» αναδεικνύει το δημόσιο χαρακτήρα του σταθμού και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, που όμως μοιράζονται την αγάπη για την πόλη και το πάθος για δημιουργία. Προβάλλει τις εκπαιδευτικές δράσεις του ραδιοφωνικού σταθμού μέσα από την παρουσίαση των ζωντανών εκπομπών που κάνουν μαθητές από σχολεία όλων των βαθμίδων Παράλληλα, σχολιάζει το γεγονός ότι, ενώ το εθελοντικό δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε μέσα στην κρίση, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αποτελέσει μια εναλλακτική φωνή της πόλης, μέσα από το έργο και τις δράσεις των δημιουργικών ομάδων και των φορέων της πόλης. Η παραγωγή της ταινίας είναι της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας και της Διονυσίας Αρβανίτου.

Προβολή

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, 18:00 (6 μμ), Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)