Το πρώτο πανελλαδικά Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών συγκροτήθηκε στην Ημαθία

Δίκτυο των Βιβλιοθηκών της Ημαθίας με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στον ρόλο συντονιστή συγκροτήθηκε με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα των κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικά Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και τα πρώτα μέλη του είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και το Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα σταδιακά θα συνδεθούν και άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής.

“Η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ η δημιουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών και επικοινώνησαν μαζί μας εκπρόσωποι του  1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων και πρότειναν να τους μεταφέρουμε τεχνογνωσία” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ασπασία Τασιοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

“Σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο συντονισμένο και να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο Βιβλιοθηκών. Εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο του ορεινού οικισμού Ριζώματα και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ήρθαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και  εκπαιδεύθηκαν σε θέματα βιβλιοθηκονομίας” τόνισε η κ. Τασιοπούλου.

Με την έναρξη της συνεργασίας εκδόθηκαν καινούριες κάρτες μελών που ισχύουν για όλες τις βιβλιοθήκες. Επιπλέον η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας δώρισε βιβλία και έπιπλα για τις σχολικές βιβλιοθήκες.

“Στον οικισμό Ριζώματα όλοι οι κάτοικοι του χωριού, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αγκάλιασαν την προσπάθεια και βοήθησαν στην ανακαίνιση του χώρου που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη” ανέφερε η κ. Τασιοπούλου. Η κινητή βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας θα επισκέπτεται τον ορεινό οικισμό για να  ενισχύσει τις προσπάθειες να έρθουν οι μαθητές της απομακρυσμένης περιοχής πιο κοντά στη γνώση.

Παράλληλα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας υποβάλλει στα μέλη του Δικτύου προτάσεις για δράσεις φιλαναγνωσίας, διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων.

Επιπλέον μέσω του Δικτύου θα γίνει καταγραφή και ψηφιοποίηση των αρχείων και συλλογών τοπικού ενδιαφέροντος για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Αρχειακό υλικό από τα Δημοτικά Σχολεία, ενδεικτικά, παλιές φωτογραφίες, θα ψηφιοποιηθούν και θα συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Αποθετήριο Medusa της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.  Στο Αποθετήριο περιλαμβάνονται εκτός της συλλογής της Βιβλιοθήκης, βιβλία, εφημερίδες περιοδικά, χάρτες, έγγραφα και χειρόγραφα συλλογές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Σκήτης Βέροιας και του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Βέροιας.

ΑΠΕ/ΜΠΕ