Το Σαββατοκύριακο το συνέδριο …αναδόμησης του ΚΙΝΑΛ

Με κεντρικό σύνθημα, το δίλημμα «Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες;», πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, το έκτακτο 2ο συνέδριο του “Κινήματος Αλλαγής”, με στόχο την επανασυσπείρωση του χώρου αλλά και την ανατροπή του κλίματος αποδρομής και διάλυσης που επικρατεί στον συμμαχικό φορέα, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, την “αποπομπή” της ΔΗΜΑΡ αλλά και τις σχεδόν μαζικές προσχωρήσεις στελεχών της κεντροαριστεράς στον…. ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσουμε πως το συνέδριο προέκυψε μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά, τον περασμένο Ιανουάριο, να διαγράψει από την ΚΟ της ΔΗΣΥ, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, γιατί είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαγραφή Θεοχαρόπουλου οδήγησε την ΔΗΜΑΡ εκτός ΚΙΝΑΛ. Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2018 είχε αποχωρήσει και το Ποτάμι. Κύρια αιτία ήταν οι διαφωνίες για το “Μακεδονικό” όπως επίσης και ο αντιδημοκρατικός, κατά τον Σ. Θεοδωράκη, τρόπος λειτουργίας του ΚΙΝΑΛ, το οποίο να σημειωθεί πως από την ίδρυση του δεν διαθέτει αιρετά συλλογικά όργανα.

Μετά την διαγραφή Θεοχαρόπουλου, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 23 του Καταστατικού του φορέα και να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, για το τέλος Μαρτίου. Προηγήθηκε εκλογή συνέδρων απο τη βάση. Το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως συμμετείχαν περί τις 65.000 μέλη του κόμματος. Το συνέδριο, στο οποίο θα δώσουν το παρών περίπου 3500 σύνεδροι, εκ των οποίων το 1/4 θα συμμετέχουν ως αριστίνδην σύνεδροι, θα εγκρίνει το νέο προγραμματικό και καταστατικό πλαίσιο του κόμματος και θα εκλέξει συλλογικά όργανα, υλοποιώντας την ολοκλήρωση του ενιαίο φορέα.

Το 2ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ της Αθήνας, το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου. Η πρώτη ημέρα θα ξεκινήσει στις 10:30, με ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά και θα ακολουθήσουν ομιλίες συνέδρων όπως και οι ομιλίες των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Η ημέρα θα κλείσει με τις ψηφοφορίες για το καταστατικό, την πολιτική εισήγηση και τα ψηφίσματα.

Την Κυριακή, από τις 8πμ μέχρι τις 2μμ, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ενώ απο τη 1.30μμ στο χώρο του Συνεδρίου, θα υπάρχουν πολιτιστικά επετειακά δρώμενα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης η Φωφη Γεννηματά θα μιλήσει για το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ενώ ομιλία θα εκφωνήσει και ο Φράνς Τιμερμάνς, υποψήφιος του PES για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο συνέδριο για πρώτη φορά, και προφανώς προς αποφυγή τριβών και  παρεξηγήσεων, δεν έχουν κληθεί άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Στη νέα ΚΠΕ που θα αριθμεί 251 μέλη, θα συμμετάσχουν εξ οφίτσιο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, όπως και οι 20 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι δυο ευρωβουλευτές της ΕΛΙΑΣ, Ν. Ανδρουλάκης και Ε. Καϊλή. Η νέα ΚΠΕ, αφού συγκροτηθεί σε σώμα, θα πρέπει εντός δεκαπενθημέρου, να εκλέξει τον γραμματέα της και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που θα αριθμεί 21 μέλη.

Εκτιμάται πως το συνέδριο δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Επι της ουσίας πραγματοποιείται για να διευθετηθούν οργανωτικού και γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα, ώστε να νομιμοποιούνται οι διαδικασίες και οι αποφάσεις του κόμματος. Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στον ανταγωνισμό για τους συσχετισμούς στη νέα ΚΠΕ, όπου ή Φωφη Γεννηματά θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εμφανίζονται αποφασισμένοι να κοντράρουν, στην παρούσα φάση, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Θα το πράξουν βέβαια μετεκλογικά, αν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών κινηθεί κάτω από το 8%. Αυτός που προετοιμάζεται όμως σκληρά για την “επόμενη ημέρα”, είναι ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που από πολλούς θεωρείτε ο νέος ηγέτης της κεντροαριστεράς ….