Το σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών στην Εφορία με 120 δόσεις

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή πιθανότατα μαζί με αυτήν για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ψηφιστούν μετά τις 6 Μαΐου από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών στόχος είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές και οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα τρίμηνο στη διάθεσή τους για να συμπληρώσουν τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φόρμας.

Το τελικό σχέδιο των διατάξεων της ρύθμισης με τις 120 δόσεις προς την Εφορία προβλέπει τα εξής:

ΟΦΕΙλΕΤΕΣ

Η ρύθμιση αφορά μόνο μισθωτούς συνταξιούχους τέως επιτηδευματίες δηλαδή όσους έκλεισαν τα μπλοκάκια τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέργους αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάγονται απευθείας στο καθεστώς των 120 δόσεων

ΔΟΣΕΙΣ

Οι μηνιαίες δόσεις θα ξεκινούν από 18 και θα φτάνουν τις 120. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου με έναν αλγόριθμο ανά 5.000 ευρώ εισοδήματος που θα μπαίνει σε εφαρμογή για όσους οφειλέτες έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ξεκινά από τα 20 ευρώ αν και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επέμεναν σε τουλάχιστον 30 ευρώ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένειά του το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων από τόκους εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης. ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Φ0Ρ0Λ0ΠΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή να έχουν εξοφλήσει ΕΝΦΙΑ ΦΠΑ φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018 ή χρέη που δημιουργήθηκαν ώς την 31η Μαρτίου του 2019.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις όπως επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης θα είναι η αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων κατασχέσεις καταθέσεων περιουσιακών στοιχείων ακινήτων και χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών.

Διαβάστε περισσότερα στη σημερινή έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών