Το σχέδιο Τσίπρα για τις εκλογές και οι «δύο Ελλάδες» των δημοσκοπήσεων

Επιχείρηση 11 εβδομάδων ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ο χρόνος που απομένει ως τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο της την κάλυψη της απόστασης που τη χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» ο χρόνος των εθνικών εκλογών παραμένει ερωτηματικό με τις ενδείξεις ωστόσο να πυκνώνουν προς την κατεύθυνση της διενέργειάς τους τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη του να μην αποπροσανατολίζονται από σκέψεις πως οι κάλπες θα στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει τον χρόνο να γεφυρώσει τη διαφορά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καταθέσει και ψηφίσει στη Βουλή νομοθετήματα που θα ανακουφίσουν οικονομικά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας βελτιώνοντας και την καθημερινότητά του.

Οι «δύο Ελλάδες» των δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου οκταμήνου δείχνουν πως σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει την απόσταση με τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα φανερώνουν πως η διαφορά για την κάλπη του Ευρωκοινοβουλίου είναι μικρότερη από την αντίστοιχη της εθνικής αναμέτρησης.

Ομως το Μαξίμου γνωρίζει πως το σημαντικότερο πρόβλημά του βρίσκεται στη διαφορετική εικόνα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνουν δύο Ελλάδες ως προς τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών. Η πρώτη μέχρι τη Θεσσαλία δίνει την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία σε οριακά ποσοστά. Η δεύτερη όμως από τη Θεσσαλία και πάνω προσδιορίζει τη διαφορά σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Κάτι που ασφαλώς δεν είναι άσχετο με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αρνητική υποδοχή της από τον κόσμο της Μακεδονίας.

Το Μαξίμου γνωρίζει αυτή την πραγματικότητα και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να εφαρμόσει πολιτικές που θα τεκμηριώνουν τα οφέλη της Συμφωνίας και θα βοηθήσουν την τόνωση της οικονομίας στον βορειοελλαδικό χώρο.

Ενας μάλιστα από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προκηρύξει τις εκλογές για τον Οκτώβριο είναι η επιθυμία του Μαξίμου οι κάλπες να στηθούν σε χρόνο μακριά από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο διάστημα αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι θα έχει στρώσει ακόμη καλύτερα η οικονομία εξέλιξη που θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση και θα αποκαταστήσει το κλίμα αισιοδοξίας στους πολίτες.