Το θολό στίγμα και η ταύτιση με τη δεξιά φέρνει παραιτήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Κλίμα αποδρομής και παραιτήσεων καταγράφεται στο Κίνημα Αλλαγής, όπου πρώην βουλευτές, πολιτευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη Νομαρχιακών Επιτροπών, που αποχωρούν ή διαφοροποιούνται ανοιχτά, κατηγορούν την Φώφη Γεννηματά ότι δεν διαθέτει όραμα και στρατηγική, λειτουργεί παλαιοκομματικά και συντηρητικά και έχει καταστήσει το ΚΙΝΑΛ «παρακολούθημα» των δυο μεγάλων κομμάτων.

Χαρακτηριστικές του κλίματος αποδρομής είναι οι δύο τελευταίες παραιτήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Χθες παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Τσολακίδης που ήταν υποψήφιος βουλευτής Έβρου στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά αποκλείσθηκε από το ψηφοδέλτιο του Έβρου ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Στην επιστολή παραίτησης του προς τον γγ της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, κατηγορεί την ηγεσία ότι έχει κατορθώσει να διασπάσει την ενότητα, να απορρίψει επιλογές ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες και να κρατήσει το Κίνημα εγκλωβισμένο στη «παγιωμένη κατεστημένη νοοτροπία» μιας «ισόβιας δημογεροντίας». Μιλά επίσης για ένα κόμμα διορισμένων χειροκροτητών σε διαρκή καθοδική πορεία, με θολό πολιτικό στίγμα και ρετουσαρισμένες ανεπίκαιρες προγραμματικές θέσεις.

Σημειώνει δε πως το ΚΙΝΑΛ έχει μετεξελιχθεί σε μία γραφειοκρατία μηχανισμών που διοικείται από ένα μικρό διευθυντήριο στελεχών το οποίο αδυνατεί να χαράξει πολιτική με θετικό κοινωνικό πρόσημο και λειτουργεί ως «παρακολούθημα» των μεγάλων κομμάτων.

Ο βοναπαρτισμός της Φώφη 

Ανάλογη είναι και η κριτική που ασκεί και η συνδικαλίστρια και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη. Στην προχθεσινή επιστολή παραίτησης της από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι διαφωνεί απόλυτα με τις στρατηγικές επιλογές της Φώφης Γεννηματά που έχουν ταυτίσει το ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατηγορεί μάλιστα την Φ. Γεννηματά για βοναπαρτισμό και της χρεώνει ότι έχει μετακινήσει την παράταξη προς τα δεξιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σε ζητήματα όπως το αίτημα για πρόωρες εκλογές, η συμφωνία των Πρεσπών και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Όπως τονίζει «η κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Δεξιά ήταν εκείνη που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το οριστικό χτύπημα».

Αποχωρούν Τόλκας – Μωραίτης

Τον περασμένο μήνα δύο εξέχοντα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, οι πρώην βουλευτές, Ημαθίας Αγγελος Τόλκας και Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραίτης διαχώρισαν τη θέση τους και παραιτήθηκαν από θέσεις ευθύνης του κόμματος, διαφωνώντας με τις επιλογές και τους χειρισμούς της ηγεσίας ενόψει των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών.

Ο πρώτος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ και την επιτροπή ψηφοδελτίων, νιώθοντας προσβεβλημένος από το «άδειασμα» που του επιφύλαξε η Φώφη Γεννηματα στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Α. Τόλκας είχε αποδεχθεί πρόταση από στενούς συνεργάτες της Φ Γεννηματά να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο την τελευταία στιγμή, η απόφαση άλλαξε και μετά από έντονο παρασκήνιο, το χρίσμα δόθηκε στον Χρήστο Παπαστεργίου, γραμματέα της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ. Στην επιστολή παραίτησης του, ο Α. Τόλκας δηλώνει απογοήτευση από τις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και αφήνει αιχμές για την θεσμική λειτουργία και την «δουλειά στο προσκήνιο» του κόμματος.

Πιο τρανταχτή ήταν η παραίτηση του πρώην υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη. Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, έσπευσε να δηλώσει ότι αρνείται να είναι υποψήφιος του κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

«Δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα. Εδώ και καιρό ασχολούμαστε αποκλειστικά με διευθετήσεις ψηφοδελτίων και μελλοντικών θέσεων» τονίζει στην επιστολή παραίτησης που έστειλε και κατηγορεί την ηγεσία πως δεν έχει θέσεις και προτάσεις και πως έχει οδηγήσει την παράταξη σε οριακό σημείο, καθιστώντας την έρμαιο των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. «Μιλάμε για «σανόφαγους» σε άλλα κόμματα αλλά θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να τρώνε εύκολα το δικό μας «σανό»» τονίζει ο Θ. Μωραίτης και κατηγορεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πως κρύβεται πίσω από στρογγυλές και απολίτικες θέσεις, που «χωράνε όλους και όλα» και πως δεν υπερασπίζεται την προοδευτική ταυτότητα και πορεία του χώρου.

Μαλλιά κουβάρια στη Μαγνησία  

Ανάλογο κλίμα άρνησης στις επιλογές της ηγεσίας καταγράφηκε και στο ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας όπου μέσα στον Δεκέμβριο υπήρξαν τρεις παραιτήσεις από την Νομαρχιακή Επιτροπή. Οι παραιτηθέντες είναι τα μέλη της ΝΕ Άγγελος Αγραφιώτης, Νατάσα Οικονόμου και Φώτης Λαμπρινίδης που διαφώνησαν με την επιλογή της ηγεσία του κόμματος να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του νομού δύο πρόσωπα που «διάκεινται θετικά στη δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου».

«Τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα από το παρελθόν, αυτοί που η κοινωνία απέρριψε, εξακολουθούν να κινούν τα νήματα έχοντας στήσει τους δικούς τους προσωπικούς μηχανισμούς» τόνισε στην επιστολή παραίτηση του ο Α. Αγραφιώτης, κάνοντας λόγο για κομματικό παρασκήνιο και κρυφές συναντήσεις, στις οποίες μοιράζουν θέσεις και προνόμια.

Νωρίτερα το φθινόπωρο, παραιτήθηκε από την ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ ο Αντώνης Γκριμότσης, γιατί το κόμμα του δεν αντέδρασε στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα για την θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. «Πιστέψαμε, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει δεκανίκι, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ» τονίζει στην επιστολή του ο Αντώνης Γκριμότσης και σημειώνει πως «μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ στην Δυτική Ελλάδα από τον Α. Τσίπρα, που ακολούθησε αυτή της προέδρου χωρίς καν να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα, προσωπικά δεν έχω θέση στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και προφανώς παραιτούμαι από αυτό».

Να σημειωθεί πως ανάλογο κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης των επιλογών Γεννηματά για ζητήματα που συνδέονται με τις αυιοδικοικητικές και εθνικές εκλογές καταγράφονται σε πολλές ΝΕ, όπως στην Αχαΐα, στην Λάρισα αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα διορισμένα και όχι εκλεγμένα όργανα του ΚΙΝΑΛ, δεν διαθέτουν κανένα κύρος μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Πολλά στελέχη χωρίς να παραιτούνται, εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους σε υποψηφιότητες και συνδυασμούς, εντείνοντας ένα κλίμα αποσύνθεσης, το οποίο όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές αναμένεται να καταγραφεί εμφανώς στις προσεχείς εθνικές εκλογές…