Τόποι μαρτυρίου και κτήρια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη

Με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944 ο Δήμος πραγματοποιεί για τους δημότες του ενημερωτικό  ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης με στάσεις σε διάφορα σημεία που έχουν σχέση με την γερμανική κατοχή. Στο παρακάτω σημείωμα θα αναφερθούμε σε σημαντικά τοπόσημα –κτήρια και χώρους  στο κέντρο  και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που έχουν σχέση με τη δραματική τετραετία 1941-1944.

Οι  Γερμανοί κατακτητές μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλη του 1941 επίταξαν πολλά μέγαρα της πόλης, ιδιωτικά και δημόσια, για να στεγάσουν τις στρατιωτικές διοικητικές υπηρεσίες τους και το πολυάριθμο προσωπικό τους, να εξασφαλίσουν χώρους για την κράτηση αντιστασιακών και την ψυχαγωγία των στρατιωτών. Όλα τα επιταγμένα κτήρια είχαν στην πρόσοψή τους τη γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, που προκαλούσε αισθήματα  εθνικής απογοήτευσης και μίσους για τον κατοχικό στρατό. Από την πληθώρα των επιταγμένων κτηρίων της πόλης τα πιο εμβληματικά που έχουν σχέση με τη γερμανική κατοχή είναι τα παρακάτω.

-Τα κτήρια που στέγασαν διαδοχικά τη Γερμανική στρατιωτική διοίκηση Θεσσαλονίκης –Αιγαίου, που ήταν η ανώτερη στρατιωτική αρχή της περιοχής με διοικητή τον διαβόητο στρατηγό Κρέντσκι. Αυτά ήταν το ξενοδοχείο ‘’Ριτζ’’  της πλατείας Ελευθερίας, (γωνία Μητροπόλεως και Βενιζέλου, έχει κατεδαφιστεί), στη συνέχεια το μέγαρο Κόφα (γωνία Τσιμισκή και Βενιζέλου),  και αργότερα το  μέγαρο Κονιόρδου στην παραλιακή λεωφόρο. Στο μέγαρο Κονιόρδου  είχε το γραφείο του ο επικεφαλής του Τμήματος Στρατιωτικής Διαχείρισης Μαξ Μέρτεν, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα στο thessmemory.gr