Η τουριστο-φοβία εξαπλώνεται στους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης

Μετά την Βαρκελώνη, όπου μια ομάδα «εξτρεμιστών», όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ξεφούσκωσε τα λάστιχα ενοικιαζόμενων ποδηλάτων κι ενός τουριστικού λεωφορείου, η τουριστο-φοβία εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Διαδηλώσεις μόνιμων κατοίκων κατά των τουριστών έγιναν στη Βενετία, στη Μαγιόρκα, στο Ντουμπρόβνικ.

Οπως αναφέρει ο Guardian, αυτό που ενοχλεί τους ντόπιους είναι η αίσθηση ότι η πόλη τους έχει καταληφθεί, ιδίως όταν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια κατεβάζουν χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι πλημμυρίζουν το κέντρο συνήθως, κάνοντας τη ζωή των μόνιμων κατοίκων αφόρητη. Ακόμη ένας παράγοντας είναι η εκρηκτική αύξηση των ενοικιαζομένων με το airbnb, καθώς αυτό οδήγησε σε τρομακτική αύξηση των διανυκτερεύσεων, ενώ ο φόβος των επιθέσεων σε προορισμούς της Αφρικής προκάλεσε επίσης άνοδο του αριθμού των τουριστών στα παράλια της Ευρώπης.

Οι δήμαρχοι καταφεύγουν σε διάφορα μέτρα για να εξευμενίσουν τους δημότες τους, από την απαγόρευση φαγητού και ποτού στα σιντριβάνια της Ρώμης, έως την απαγόρευση των selfie-sticks στο Μιλάνο, ή την παρακολούθηση του αριθμού των τουριστών με κάμερες στην παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, προκειμένου να περιορίζεται ή και να διακόπτεται η είσοδός τους.

Μια αλλαγή πολιτικής, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη ο απλός πολίτης και θα αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματά του ίσως να περιορίσει το κύμα αγανάκτησης απέναντι στους τουρίστες σε όλους τους παραπάνω δημοφιλείς προορισμούς.