Τουρκία: Υπουργός έδωσε συνέντευξη στην DW και μετά κατέσχεσε το υλικό

Στην κατάσχεση του υλικού της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού Ακίφ Κίλιτς στον δημοσιογράφο Μισέλ Φρίντμαν και την εκπομπή Conflict Zone της DW προχώρησε το υπουργείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της και πριν προλάβει το τηλεοπτικό συνεργείο να εγκαταλείψει το χώρο. Η συνέντευξη δόθηκε χτες το βράδυ στο υπουργείο και όπως ανέφερε το κανάλι υπήρχε ενημέρωση για τα θέματα που επρόκειτο να τεθούν αλλά όχι για συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Ο παρουσιαστής Μισέλ Φρίντμαν έθεσε ερωτήσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο, τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις που ακολούθησαν, ζητήματα που αφορούν τον τύπο στην Τουρκία όπως και τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία. Επιπλέον ο υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ορισμένες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

Μετά το τέλος της συνέντευξης ο υπουργός αποχώρησε όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί η μετάδοση της συνέντευξης. Όταν ο κ. Φρίντμαν διαμαρτυρήθηκε, υπάλληλοι του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού κατέσχεσαν το τηλεοπτικό υλικό, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της DW δεν επρόκειτο να φύγει από το υπουργείο με το συγκεκριμένο βίντεο. Οπως ανέφερε ο παρουσιαστής μιλώντας για το περιστατικό, έδωσε εντολή στους ανθρώπους του συνεργείου να μην το δώσουν, όμως υπήρχαν και κάποιοι Τούρκοι ανάμεσά τους, οι οποίοι φοβήθηκαν και συμμορφώθηκαν με την εντολή.

Ο γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ καταδίκασε το γεγονός: «Αποτελεί μια νέα κραυγαλέα παραβίαση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ισοδυναμεί στην ουσία με εξαναγκασμό εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Είναι κάτι που δεν έχει πλέον σχέση ούτε με κράτος δικαίου ούτε με δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να συναινεί σε μια συνέντευξη και μετά να αποτρέπει την μετάδοσή της με τέτοιο τρόπο επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις. Καλούμε την τουρκική πλευρά να παραδώσει άμεσα το τηλεοπτικό μας υλικό. Επιπλέον εξετάζουμε και νομικά μέτρα».

Η DW διαμαρτυρήθηκε άμεσα για το περιστατικό στο τουρκικό υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού όπως και στην Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφόρησης της Τουρκίας και ζήτησε την επιστροφή του υλικού. Η απάντηση παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή το υπουργείο δεν συμφωνεί με τη μετάδοση της συνέντευξης.