Τρ. Μηταφίδης: Ζήτημα απόδοσης ιστορικής δικαιοσύνης οι γερμανικές αποζημιώσεις

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει διεκδίκηση και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όπως επίσης να υπάρξει διεθνοποίηση του ζητήματος.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς ενώπιον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο κ. Μηταφίδης σημείωσε πως «παρά το ότι είχε ένα στερεότυπο χαρακτήρα η επανάληψη αυτή, δείχνει ακριβώς και μία σταθερότητα και είναι και μία απάντηση σε όσους κάνουν σπέκουλα γύρω από αυτό το ζήτημα και μας μιλούν για προεκλογική ανακίνηση του θέματος». Επισήμανε δε πως είναι θέμα απόδοσης ιστορικής δικαιοσύνης μετά από περισσότερα από 70 χρόνια και εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών.

Όπως εκτίμησε ο κ. Μηταφίδης, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων μαζί με τους τόκους και χωρίς την αποζημίωση των θυμάτων φτάνει τα 350 δις ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής «και εκεί ελπίζουμε κάποιοι που έψαχναν να βρουν τρόπους για να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση, -γιατί γι’ αυτούς αυτό υπερίσχυε αυτής της ιστορικής διεκδίκησης-, να αναλάβουν τις ευθύνες τους», αναφερόμενος στη ΝΔ που το καταψήφισε.

Μιλώντας για το πόρισμα της Επιτροπής ο κ. Μηταφίδης ανέφερε πώς «έχουμε ενσωματώσει τις προτάσεις όλων των κομμάτων πλην αυτών που καμαρώνουν ότι είναι σπορά του ηττημένου ναζισμού» και σημείωσε πως «είναι ένας λεπτομερής οδικός χάρτης και νομικός αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την διεθνοποίηση του ζητήματος που είναι πολύ ουσιαστική».

πηγή: Στο Κόκκινο