Τραμπ: Οι ΗΠΑ καλύπτουν το 91% του κόστους για να είναι ασφαλής η Ευρώπη

Νέες αιχμές εναντίον συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ στην Ευρώπη άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Ουάσιγκτον καλύπτει το 91% του κόστους για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Πληρώνουμε το 91% του κόστους για να είναι η Ευρώπη ασφαλής», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, από τη Φινλανδία. «Το NATO είναι θαυμάσιο αλλά ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι ωφελεί εμάς» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «συγκέντρωσε» 41 δισεκατομμύρια δολάρια για το NATO πέρυσι και πρόσθεσε ότι το ποσό μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια φέτος.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν δραστικά μετά τη Σύνοδο. «Νομίζω ότι ήταν σπουδαία σήμερα αλλά ήταν στ’ αλήθεια άσχημα τα πράγματα πριν από πέντε ώρες» είπε ο Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε πως ο Πούτιν διέψευσε με «πολύ σθεναρό τρόπο» τις καταγγελίες περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε πως ο Ρώσος ηγέτης ήταν ανήσυχος για το ότι η έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ θα εμπόδιζε τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία. «Νόμιζε ότι θα ήταν δύσκολο για μένα να κλείσω μια συμφωνία εξαιτίας αυτής της ανοησίας», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι του άρεσε το δώρο που του έκανε ο Ρώσος ομόλογός του. «Αυτή η μπάλα ποδοσφαίρου είναι πολύ ωραία», είπε.