Τραμπ: Προστατεύει τον Πούτιν και τα βάζει ξανά με τη Μέρκελ

Υπό το βάρος των αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ που άγγιξαν μέχρι και την κατηγορία της «προδοσίας», ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε μεν να αποδεχτεί τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές το 2016, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αναμείχθηκαν και άλλοι άνθρωποι». Κι ενώ προστατεύει τον αντίπαλο Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται για μία ακόμη φορά εναντίον της συμμάχου Άγκελα Μέρκελ.

Η κατηγορία στον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ ήταν πολύ βαριά – προδοσία εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος της Ρωσίας και του προέδρου της, ενός πρώην πράκτορα της KGB. Και οι Ρεπουμπλικανοί που έσπευσαν να πάρουν τις αποστάσεις τους από τη στάση του προέδρου τους πολλοί. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε άλλη επιλογή από το να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Ελσίνκι.

«Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής… λέγοντας ότι αποδέχομαι το πόρισμα των μυστικών μας υπηρεσιών για την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αίθουσα Ρούσβελτ του Λευκού Οίκου την Τρίτη. Κάθε άλλο παρά σαφής ωστόσο, άφησε ευθύς αμέσως νέα υπονοούμενα προσθέτοντας ότι «μπορεί να αναμείχθηκαν και άλλοι».

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να καταλαγιάσει την πολιτική καταιγίδα που ακολούθησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μία άλλη συνέντευξη, την οποία είχε παραχωρήσει στο Fox News από το Ελσίνκι, ταράζει εκ νέου τα νερά.

«Ποιος ηγέτης – η Άγκελα Μέρκελ ή ο Βλαντίμρ Πούτιν – αντιπροσωπεύει καλύτερα τα συμφέροντας της χώρας σας;», ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Τραμπ. Για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να επιτεθεί σε έναν σύμμαχο και να προστατεύσει έναν αντίπαλο.

«Η Άγκελα ήταν σούπερσταρ έως ότου άνοιξε τις πύλες της Γερμανίας σε εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο Fox News, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη το βράδυ. Χωρίς να απαντήσει ευθέως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε σε ένα συμπέρασμα του τύπου «δεν θέλω να πω ποιος είναι καλύτερος και ποιος όχι, πάντως η Μέρκελ χτυπήθηκε πάρα πολύ από το μεταναστευτικό».

naftemporiki.gr