Η τραγωδία μιας τουρκικής οικογένειας πίσω από το μυστήριο με τρεις σορούς στη Λέσβο

Σε λύση οδηγείται το μυστήριο των τριών πτωμάτων που βρέθηκαν σε ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου και αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκουν σε ναυάγιο με πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές.

Η πρώτη σορός, που ανήκε σε ένα κορίτσι, βρέθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθησε, στις 10 Νοεμβρίου, η εύρεση της σορού ενός μικρού αγοριού και τέλος, στις 11 Νοεμβρίου, βρέθηκε η σορός ενός άνδρα.

Αρχικά οι άνδρες της ΕΛΑΣ εξέταζαν το ενδεχόμενο οι σοροί ανήκουν σε πρόσφυγες που επέβαιναν σε βάρκα που ναυάγησε, κανένα ναυάγιο δεν είχε δηλωθεί εκείνο το διάστημα, ούτε από τις τουρκικές ακτές, ούτε από τη Frontex, αλλά και ούτε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η εύρεση τουρκικής ταυτότητας σε ρούχο που φορούσε ο άνδρας, η οποία ανήκε σε Τούρκο πολίτη ονόματι Σατιλμίς Μαντέν, που γεννήθηκε το 1979.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά στο αρμόδιο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, ενώ οι τρεις σοροί, μετά την ιατροδικαστική εξέταση και την λήψη γενετικού υλικού, ετάφησαν στο μουσουλμανικό- προσφυγικό νεκροταφείο στο κάτω Τρίτος.

Πληροφορίες από τουρκικές πηγές, αναφέρουν σήμερα, ότι εδώ και περισσότερες από 20 μέρες αγνοείται οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν στη Λέσβο, με τους δυο γονείς να διώκονται ως συνεργάτες του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πρόκειται για δυο εκπαιδευτικούς από την πόλη Κασταμονού, στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας στη Μαύρη θάλασσα.

Ο πατέρας Χουσείν Μαντέν, 38 ετών, δάσκαλος φυσικής και η 36χρονη νηπιαγωγός Νουρ Μαντέν, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου απολύθηκαν από τις δουλειές τους, ενώ ενημερώθηκαν ότι ξεκίνησε εναντίον τους δικαστική έρευνα για σχέση τους με τον Γκιουλέν.

Όπως υποστηρίζουν συγγενείς τους, πήραν τα τρία τους παιδιά, τη Ναντιρέ 13 ετών, τη Μπαχάρ 10 ετών και τον Φεριντούν, 7 ετών, και προσπάθησαν να περάσουν στη Λέσβο.

Οι συγγενείς τους υποστηρίζουν ότι σε επικοινωνία μαζί τους, ενημέρωσαν ότι τους ζητήθηκε το ποσό των 25.000 τουρκικών λιρών, (5.000 ευρώ περίπου), για να τους επιβιβάσουν σε μια από τις πλαστικές βάρκες ώστε να φτάσουν στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αγοράστηκε από τον πατέρα της οικογένειας μια παλιά ξύλινη βάρκα, έναντι 1.000 ευρώ, στην οποία και επιβίβασε τα μέλη της οικογένειας του.

Η τελευταία επικοινωνία τους ήταν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ενημέρωσαν ότι ταξιδεύουν προς την Λέσβο, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι πολύ κοντά, αφού βλέπουν τα φώτα στην ακτή.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ