Τραπέζι με συνταγές της Μέσης Ανατολής έστρωσαν μέλη της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

Ένα τραπέζι με συνδαιτυμόνες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που μαγειρεύουν και μοιράζονται τις γεύσεις τους, “έστρωσαν” μέλη της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων μέσα από την έκδοση ενός βιβλίου συνταγών.

Αφγανοί, Ιρανοί, Κονγκολέζοι, Κούρδοι, Σουδανοί και Σύριοι, οι οποίοι φιλοξενούνται σε διάφορες δομές, κλήθηκαν να ετοιμάσουν παραδοσιακές συνταγές, αντιπροσωπευτικές του τόπου και της κουλτούρας τους, στους χώρους των Κέντρων Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ.

“Τον περασμένο Ιούνιο καλέσαμε ανά εθνικότητα, ομάδες προσφύγων και τους ζητήσαμε να μαγειρέψουν παραδοσιακά φαγητά τους. Προσπαθήσαμε να μην παρέμβουμε σε τίποτα, ακόμη και στις ποσότητες” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Κουσκούκη από την ομάδα κοινωνικής παρέμβασης της οργάνωσης στην ανοιχτή δομή προσωρινής υποδοχής Διαβατών. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στη συνταγή για το “κόμπλι”, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στο Αφγανιστάν που σερβίρεται συχνά σε γάμους και σε επίσημες, ειδικές περιστάσεις, οι ποσότητες που καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στη συνταγή είναι…. 2,5 κιλά ρύζι μπασμάτι, 3 κιλά αρνίσιο μπούτι και 1,5 κιλό κρεμμύδια!

”Επειδή το μαγειρεύουν σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και δεν το συνηθίζουν τόσο ως ένα φαγητό που θα μαγείρευαν στην καθημερινότητά τους, οι αναλογίες υλικών είναι μεγάλες και δεν τους ζητήσαμε να τις υπολογίσουν για λιγότερα άτομα” εξηγεί η κ.Κουσκούκη η οποία, μαζί με τις Ράνια Γιαννοπούλου και Αντιγόνη Αλεξίου, κατέγραψαν βήμα- βήμα τις συνταγές στη γλώσσα της κάθε κοινότητας, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ιδιαίτερα ξεχωριστό στην έκδοση είναι ότι παρουσιάζονται και οι δημιουργοί των συνταγών, ενώ δίνονται και στοιχεία για το κάθε φαγητό.

“Εδώ και 2,5 χρόνια που δουλεύουμε με τον προσφυγικό πληθυσμό, έχουμε δοκιμάσει άπειρα φαγητά και γι΄αυτό σκεφτήκαμε να οργανώσουμε εργαστήρια μαγειρικής και να εκδώσουμε έναν κατάλογο” λέει η κ.Κουσκούκη, προσθέτοντας ότι απέφυγαν να συμπεριλάβουν μία ακόμη συνταγή για τα δημοφιλή…. φαλάφελ!

”Θέλαμε να προβάλουμε άλλα παραδοσιακά φαγητά, μαζί με την ιστορία τους όπως το ντολμά χαουλέρ, ένα παραδοσιακό κουρδικό φαγητό, πολύ εντυπωσιακό στην παρασκευή και τη σύνθεσή του”. Οι κάτοικοι στο Χαουλέρ (Ερμπίλ), σημειώνεται στο βιβλίο, το μαγειρεύουν από πολύ παλιά και ακόμα και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του κουρδικού λαού που συνοδεύει όλα τα επίσημα και ιδιαίτερα γεγονότα τους. Η συνταγή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος- 2 κιλά αρνίσια πλευρά, ένα κιλό αρνίσιο κιμά, 2 κιλά μοσχαρίσια τηγανιά- δύο βάζα αμπελόφυλλα, ένα κιλό ρύζι και λαχανικά.

Στην ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, μια 35χρονη Σουδανή μαγείρεψε πόριτζ, ένα από τα βασικά είδη διατροφής στο Σουδάν με αλεύρι, νερό, φιστίκια και αποξηραμένες μπάμιες σε σκόνη ενώ, μαροκινό κοτόπουλο με τουρσί λεμόνι, ελιές και κρεμμύδι, έφτιαξε ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής της ΑΡΣΙΣ στην ανοιχτή δομή προσωρινής υποδοχής Διαβατών.

Από τις συνταγές δεν λείπει φυσικά και το γλυκό, με το κνάφε που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά στη Συρία, το Ιράκ, την Ιορδανία και το Λίβανο και παρασκευάζεται με ντόπιο, ανάλατο φρέσκο τυρί αλλά στη συνταγή παρουσιάζεται με μια παραλλαγή, με κρέμα από γάλα και καλαμποκάλευρο.

Η έκδοση “Συνταγές της Μέσης Ανατολής” κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα στο πλαίσιο του προγράμματος “Υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσα από ένα ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο μοντέλο παρεμβάσεων” που χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας και της Ανθρώπινης Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΕ