Τρεις συναυλίες σε… μία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ίσως να μην έχει υπάρξει άλλη εταιρεία που να έχει αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα στον τρόπο που ακούμε μουσική από την ECM, σχολίασε πρόσφατα αρθρογράφος της Independent.

Η διεθνώς καταξιωμένη δισκογραφική εταιρεία ECM (Εdition of Contemporary Music) του χαρισματικού παραγωγού Manfred Eicher (Μάνφρεντ Άιχερ) το 2019 συμπληρώνει μισό αιώνα δημιουργικής παρουσίας. Πρόκειται για μια πορεία που σηματοδοτήθηκε από την απελευθέρωση εκρηκτικών καλλιτεχνικών δυνάμεων, όπου για πρώτη φορά γινόταν δυνατό να ηχογραφηθεί η δουλειά τους με μια μοναδική προσοχή στην ατμόσφαιρα, την ηχητική αρτιότητα και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η ECM έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 1.700 δίσκους αναδεικνύοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο από κάθε μουσικό ιδίωμα της έντεχνης έκφρασης των ημερών μας (Keith Jarrett, Carla Bley, Jan Garbarek, Chick Corea, Pat Metheny, Art Ensemble of Chicago, Ελένη Καραΐνδρου, Αrvo Pärt και 600 ακόμη ενεργοί καλλιτέχνες).

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη την οποία επέλεξε το κορυφαίο label για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση αντιπροσώπων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο το 2019, στο διάστημα 1-3 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ΑΝ Μusic.

Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη του ευρωπαϊκού Νότου επιλέγεται για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος. H παρουσία του ιδρυτή και παραγωγού της ECM Μanfred Eicher, που πρόσφατα έλαβε τη διάκριση του μέλους της London Royal Academy of Music, δίνει στο ίδιο το γεγονός μια σπάνια ακτινοβολία και βαρύτητα.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων, η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, όπου θα παρουσιαστούν καλλιτέχνες της νέας γενιάς της ECM: Το Mats Eilertsen Τrio από τη Νορβηγία, η Elina Duni από την Αλβανία και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου από την Ελλάδα συνομιλούν με τον χρόνο, τον χώρο και τον τρόπο του «καλύτερου ήχου μετά τη σιωπή».

Ο Mats Eilertsen με το τρίο του θα παρουσιάσει τη νέα δισκογραφική του πρόταση υπό τον τίτλο And Then Comes The Night. Ο εξαιρετικά ατμοσφαιρικός Νορβηγός μπασίστας θα μεταφέρει με το τρίο του τα τόσο γνώριμα στην ΕCM τοπία του Βορρά.

Το Μats Eilertsen Trio (Harmen Fraanje – πιάνο, Mats Eilertsen – ακουστικό μπάσο, Thomas Strønen – ντραμς) θα παρουσιάσει τη δουλειά του για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Η εντυπωσιακή φωνή της Elina Duni με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών, στη νέα της δουλειά υπό τον τίτλο Partir, πρόκειται να αφηγηθεί τις δικές της εκδοχές μεγάλων τραγουδιών που διέτρεξαν τη μνήμη του ευρωπαϊκού χώρου, αλλά και προσωπικές καταθέσεις μνήμης από την πατρίδα της, την Αλβανία.

Επίλογος της συναυλίας αυτής, το κουαρτέτο του Έλληνα Σωκράτη Σινόπουλου, (Σωκράτης Σινόπουλος – λύρα, Γιάννης Κυριμκυρίδης – πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας – μπάσο, Δημήτρης Εμμανουήλ – ντραμς), που θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση τις νέες του συνθέσεις υπό τον τίτλο Meta-modal.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Έναρξη: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

 Πληροφορίες – εισιτήρια: 2310 895.938/9, www.tch.gr