Δυο σύλλογοι γονέων στη Θεσσαλονίκη κατά των προσφυγόπουλων!

Τα επανειλημμένα «όχι» στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία από συλλόγους γονέων του Ωραιοκάστρου προκαλούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας των social media, η οποία ανοικτά πλέον τους κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά. Από χθες το γύρο του διαδικτύου κάνουν δυο αποφάσεις συλλόγων, του 1ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου και του 5ου δημοτικού Ωραιοκάστρου, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτή του δημοτικού συμβουλίου του ομώνυμου δήμου, που άνοιξε πρώτο το χορό των αντιδράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται να ενταχθούν στα σχολεία περίπου 2.000 προσφυγόπουλα, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα σε αρκετούς δημάρχους, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και οι δύο σύλλογοι (1ου Παλαιοκάστρου, 5ου Ωραιοκάστρου) στις αποφάσεις τους αναφέρουν ότι αποφάσισαν ομόφωνα τη μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου τους, «σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Σε επικοινωνία που είχε η DailyThess με το 1ο δημοτικό σχολείο Παλαιοκάστρου, ο σύλλογος διδασκόντων ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την απόφαση. Μιλώντας για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου, Αθανάσιο Τσολακίδη τόνισε ότι οι παραπάνω αποφάσεις δεν εκφράζουν τις θέσεις της Ένωσης. Ωστόσο, δεν ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό, πριν ενημερωθεί για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα ένταξης προσφύγων. «Πάγια θέση μας είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και τη μάθηση», ξεκαθάρισε.

Εν τω μεταξύ, η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση ενώ θεωρεί ότι σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ και τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να οργανωθούν επισκέψεις εκπαιδευτικών για την ενημέρωση των προσφύγων στα στρατόπεδα σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών τους στα δημόσια σχολεία. Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ.

pros pros2

Ν. Φίλης: τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε ο υπουργός.

Θεωρεί ότι όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουν ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. «Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής» πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες. Κάλεσε παράλληλα τους γονείς να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους.