Τρίτη η Μέρκελ σε δημοσκόπηση για εκλογές σε κρατίδιο της Γερμανίας

Ψυχρολουσία ήταν για την Ανγκελα Μέρκελ τα αποτελέσματα δημοσκόπησης τρεις μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, καθώς εμφανίζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στην τρίτη θέση με 20%, μετά το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που συγκεντρώνει 23%, με πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 28%.

Σύμφωνα με τo DW, δεδομένου ότι το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας με 1,6 εκατ. πληθυσμό είναι ένα από τα μικρότερα της Γερμανίας, στο οποίο όμως εκλέγεται η καγκελάριος, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να είναι αποφασιστικό για το πολιτικό μέλλον της. Αν όμως επιβεβαιωθεί η τάση που εκφράζεται στη δημοσκόπηση και στις εκλογές την Κυριακή, θα πρέπει να αναμένονται νέες και πιο έντονες συζητήσεις σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της κ. Μέρκελ στις εκλογές σε ένα χρόνο όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα. Για αυτό το λόγο, στόχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι να παραμείνουν δεύτερο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οπως προκύπτει από έρευνες, θέματα όπως κοινωνική δικαιοσύνη, αγορά εργασίας και κοινωνική ανάπτυξη δε φαίνεται να ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους τόσο όσο το προσφυγικό. Ένα 34% πιστεύει ότι το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», θα είναι αποφασιστικό για την έκβαση των εκλογών την Κυριακή.