Τσίπρας: «Απαιτούμε μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο»

Συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αλλά και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 απαιτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας σαφές μήνυμα στους δανειστές μέσω της συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News.

«Δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε εκ μέρους της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τη διεκδίκηση των επαναρθόσεων και τις χαρακτήρισε θέμα τιμής για τη χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στον πρόεδρο της, αναφέροντας πως «έχουν εγκλωβιστεί και τώρα είναι αναγκασμένοι να γίνονται γραφικοί ζητώντας εκλογές μέχρι το 2019». «Ως τότε δηλαδή που θα γίνει δεκτό το αίτημα τους» συμπλήρωσε.
Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, επισήμανε ότι βρίσκεται στη δικαιοσύνη και τόνισε: «Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις».

Αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι είναι αναγκαίο «όχι να φτιάξουν τη δική τους ομαδοποίηση, αλλά σε συνεργασία και με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μιλήσουν για την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής με επείγουσες πρωτοβουλίες μεταφοράς πόρων προς την περιφέρεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας».