Τσίπρας: Εχουμε κάνει περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς σε δύο χρόνια απ’ ό,τι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε σαράντα

«Είναι προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της διαφθοράς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τη διαφθορά.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό: 1. Ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγείται η απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας παρά τις 95 νέες δομές; 2. Γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες; 3. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να μην γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια;

Απαντώντας στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η διαφθορά στη χώρα δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ακόμη πως «η γιγάντωση της διαφθοράς είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης», για την αντιμετώπιση του οποίου «απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε δύο «κορυφαίες», όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις λίστες των φοροφυγάδων: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει κάνει περισσότερα για την πάταξη της διαφθοράς από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για σαράντα χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε τη δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».