Τσίπρας: «Το Grexit αποτελεί σενάριο της ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο φόρουμ Concordia Summit στη Νέα Υόρκη υποστήριξε πως τώρα είναι η στιγμή για τους πιστωτές να πράξουν το καθήκον τους σχετικά με την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ώστε η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές ότι “η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν”. Αυτός είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017.  “Αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι’ αυτό τον λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί” τόνισε.

“Το Grexit αποτελεί σενάριο της ιστορίας, η ανάπτυξη είναι εν όψει” είπε ο κ . Τσίπρας  και αναφέρθηκε ακολούθως στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του 2008 σηματοδότησε τη στροφή στη λογική της εθνικοποίησης των συλλογικών προβλημάτων. “Η προσφυγή στη λογική ‘όχι στην αυλή μου’, αποφεύγοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης σε κοινωνικούς, οικονομικούς και δημοσιονομικούς τομείς, είναι ο λόγος που η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση αυτή” είπε αναφέροντας στη συνέχεια, “για να το θέσουμε διαφορετικά, η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό, τι πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης: να σταματήσει η κρίση”.

“Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.