Τζανακόπουλος: Η χώρα έχει βγει από τη διεθνή απομόνωση

Σε μια αποτίμηση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέβη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα και στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αρχικά, ο  Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναγνώριση από τον Μπαράκ Ομπάμα των προσπαθειών της και των αποτελεσμάτων της, αλλά και για τις αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ στη λιτότητα και στη ρύθμιση του χρέους. Η χώρα βγήκε από τη διεθνή απομόνωση του προηγούμενου διαστήματος, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος και τις επισκέψεις των προέδρων Ολάντ και Πούτιν, αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, όπως επίσης τη διοργάνωση της 1ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, τα οποία σύμφωνα με όσα είπε, «ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008». Εντούτοις τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι η θετική αυτή πορεία να συνεχιστεί και να αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολιτική στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως υπάρχουν «πάρα πολύ καλές πιθανότητες πριν από το τέλος του χρόνου να έχουμε θετικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος» παραπέμποντας μάλιστα σε δήλωση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, «ο οποίος λέει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης,  ότι, δηλαδή, στο Eurogroup στις 5ης του Δεκέμβρη θα υπάρξει δυνατότητα να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, την οποία σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το δυνατόν συντομότερα. Αυτή είναι ακριβώς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή στις 5 του Δεκέμβρη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «καταστροφολογία και απόπειρα ακύρωσης των κυβερνητικών προσπαθειών». Με όσα λέει, δεν υπονομεύει την κυβέρνηση, αλλά είναι επικίνδυνος για τη χώρα, είπε και χαρακτήρισε απολύτως ψευδές αφήγημα το επιχείρημα της ΝΔ ότι η χώρα είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2014 και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές.