Τζιτζικώστας σε Θεοδωράκη: «Φρόντισε να μην την πάθεις σαν εμένα»

Συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχαν χθες ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι δύο άνδρες μίλησαν για πολλά θέματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό, τα προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και για το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κύριος Θεοδωράκης τόνισε: «Θέλουμε μια καθαρή εκλογική μάχη, που θα βγάλει σε τρεις – τέσσερις μήνες έναν καινούργιο αρχηγό όλου του μεσαίου χώρου, χωρίς καμαρίλα, χωρίς παρασκηνιακές συμφωνίες, χωρίς διαπραγματεύσεις μεταξύ επιφανών στελεχών των κομμάτων, γιατί ο κόσμος του κέντρου είναι πολύ περισσότερος από τον κόσμο που είναι στο ΠΑΣΟΚ ή στο Ποτάμι».

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιοι μπήκαν στο διάλογο για την ενιαία κεντροαριστερά μόνο και μόνο για να φύγουν. «Εμείς λέμε, “είμαστε εδώ”. Εάν πραγματικά θέλουν, και όσοι θέλουν να διεκδικήσουν από το λαό, από την κοινωνία, την αρχηγία αυτού του χώρου, εμείς δηλώνουμε παρόντες» σημείωσε.

Επ΄ αυτού, ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε, απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη: «Αν κάνεις τις εκλογές αυτές, αν τις κάνετε τελικά και συμφωνήσετε, φρόντισε τουλάχιστον να μην την πάθεις σαν και εμένα, να σου “τη στήσουν”, να σου αναβάλουν τις εκλογές».

Περί προσφυγικού

«Ελπίζουμε η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει την αφορμή για μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό», υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας: «Έχω τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας και αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, κι επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι το προσφυγικό είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα, θα πρέπει σύντομα η Ευρώπη να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και τη θέληση να κινηθεί στις αρχές της αλληλεγγύης και άρα να απορροφήσει αναλογικά τον προσφυγικό πληθυσμό σε όλα τα κράτη μέλη».

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε: «Οι άνθρωποι στη Μακεδονία έκαναν με το παραπάνω το καθήκον τους. Θα πρέπει –και το είπα και στον κ. Μουζάλα- να φροντίσει ώστε να πάψει να σηκώνει η Κεντρική Μακεδονία μεγαλύτερο βάρος από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ως Ευρωπαίοι, ως δημοκράτες, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη πιστεύουμε ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει αντίστοιχα με την Κεντρική Μακεδονία στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης».