Τζον Κέρι: Επιδίωξη των ΗΠΑ η ειρήνη στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με πρόσφατη δήλωσή του, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον συριακό λαό και ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή μέχρι να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος, παρότι η συνεργασία με τη Ρωσία έχει διακοπεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα είναι κύριας σημασίας για τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ κάλεσε τη Βρετανία να διατηρήσει  τους πιο στενούς δεσμούς που είναι δυνατό να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα διαπραγματεύεται μαζί της

Ο Κέρι έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ, παρά την άνοδο των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ένωση. Είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές απομονωτισμού.

“Χρειαζόμαστε την ισχυρότερη δυνατή ΕΕ, την ισχυρότερη δυνατή Βρετανία και μια σε μια μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη, συνεργατική σχέση μεταξύ τους”, είπε ο Κέρι.

“Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε δεδομένο το καλό που επιτεύχθηκε από την ενότητα της Ευρώπης”, είπε και πρόσθεσε πως “κάποιοι το κάνουν αυτό υπερβολικά γρήγορα”.

Αν και είπε ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει μπροστά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αναρωτήθηκε: “ποιος θα μπορούσε πραγματικά να επιχειρηματολογήσει ότι οποιοδήποτε έθνος, λειτουργώντας στο κενό, θα είναι με κάποιο τρόπο πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό;”