Β. Αποστόλου: Στηρίζει τη συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος

“Η αντίληψη ότι «η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική» είναι λανθασμένη και εμείς δεν είμαστε από αυτούς που αποδέχονται αυτή την άποψη” τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στην ημερίδα με τίτλο «Γαλακτοπαραγωγός Αγελαδοτροφία – Η συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η «Ένωση φυλής Χολσταϊν Ελλάδας».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι δυστυχώς “ένα συνονθύλευμα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, υψηλός δανεισμός, απουσία σύγχρονης τεχνογνωσίας, έλλειψη συνεργασίας, εισαγωγές ξένου γάλακτος, παράνομες ελληνοποιήσεις και η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών που κατά κύριο λόγο έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα, έφερε τον τομέα στα όρια της επιβίωσης”.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα θεσμικά βήματα γενικότερων παρεμβάσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπως ο νόμος των βοσκήσιμων γαιών (Ν. 4351/2015), η αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με την οποία εξασφαλίζονται περίπου 8 εκ. στρέμματα, ο Ν. 4492/18-10-2017, που καθιστά υποχρεωτική την επισήμανση προέλευσης στο γάλα με την αναγραφή της χώρας αρμέγματος, ο εξορθολογισμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

«Επιπλέον, αυξήσαμε το διαθέσιμο ποσό στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, αφού το μεγάλο πρόβλημα της κτηνοτροφίας δεν είναι άλλο από τις ζωοτροφές, αυξάνοντας το ποσό από τα 7 εκατομμύρια στα 33 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή φυτά όπως η μηδική, τα ψυχανθή, το τριφύλλι εντάσσονται όλα σε αυτή τη διαδικασία, πράγμα που βεβαίως σημαίνει ότι εμμέσως ενισχύεται η κτηνοτροφία με πολύ περισσότερα χρήματα. Έτσι, ενώ είχαμε προηγουμένως συνολικά ~63 εκατομμύρια ευρώ, αυξήσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας τη σχέση φυτικής παραγωγή προς ζωική παραγωγή σε όφελος της ζωικής. Η θέσπιση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, η κάρτα του αγρότη καθώς και η ενεργοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως η μεταποίηση και τα σχέδια βελτίωσης αποτελούν εργαλεία στα χέρια του σύγχρονου αγελαδοτρόφου τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο Απάτης (ΣΥΚΑΠ,) την οικονομική αστυνομία, το ΣΔΟΕ και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Αποστόλου ανήγγειλε ακόμη ότι προχωρά η οργάνωση των ελέγχων αυθεντικότητας του γάλακτος και της φέτας, ώστε να υπάρχει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση για τη γεωγραφική τους προέλευση.

“Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο με αυτές τις παρεμβάσεις καταφέραμε να φέρουμε την άνοιξη στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Μία σειρά λοιπών μέτρων όπως π.χ. η δημιουργία νέου καθεστώτος συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος μέσω αναπροσαρμογής του διαθέσιμου προϋπολογισμού, η αναδιαμόρφωση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ και η διασύνδεσή του με όλες τις οικονομικές υπηρεσίες, η δημιουργία εθνικού προγράμματος ελέγχου του αγελαδινού γάλακτος αποτελούν μερικές από τις σκέψεις που ήδη επεξεργαζόμαστε στο ΥΠΑΑΤ” τόνισε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι υποστηρίζεται και ενισχύεται κάθε πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων του Τομέα γάλακτος για τη συγκρότηση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος, η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου.

Ανέφερε ότι η «Ένωση φυλής Χολσταϊν Ελλάδας» είναι μία ομάδα δυναμικών και ενεργών κτηνοτρόφων που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει αυτό που αναζητείται στον αγροτικό χώρο, ο συνεργατισμός και η οργάνωση παραγωγής και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα να αποστείλουν ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες μέσα από τα υφιστάμενα εθνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια, θα μπορέσουν να αποτελέσουν βήματα βελτίωσης και ανόρθωσης του κλάδου.

Γ. Τσιρώνης: Αναγκαία η ποιότητα και η εγγύηση της ελληνικότητας των γαλακτομικών προϊόντων   

“Η ελληνική ζωική παραγωγή κινδυνεύει να μπει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η μείωση της παραγωγής θα προκαλεί αύξηση του κόστους μονάδας και όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος. Αυτή όμως η αύξηση εισαγωγών θα προκαλέσει με τη σειρά της μείωση της εγχώριας ζήτησης” τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), στη Θεσσαλονίκη.

“Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο” είπε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος μίλησε στην ημερίδα με τίτλο “Γαλακτοπαραγωγός Αγελαδοτροφία – Η συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» και συγκεκριμένα στην ενότητα «αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και καταναλωτής» και σημείωσε ότι είναι “μεγάλη παγίδα να επιχειρήσουμε να μειώσουμε το κόστος σε τόσο μεγάλο βαθμό που να μπορούμε να πουλάμε φθηνότερα από διάφορα εισαγόμενα συμπυκνώματα και σκόνες”.

Αναφερόμενος στους παράγοντες κόστους ο κ. Τσιρώνης είπε ότι είναι οι ζωοτροφές, τα φάρμακα και ο εξοπλισμός και το κόστος δανεισμού.

Όσον αφορά τον τελευταίο παράγοντα υπογράμμισε ότι “σημαντική συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα θα δώσει η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύουμε το φετινό καλοκαίρι και φιλοδοξούμε να κλείσει βαθμιαία τις πληγές που άνοιξε η άδικη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας”.

“Σε αντίστοιχα θετική πορεία θα μπει και η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, στον βαθμό που έχουν ξεκινήσει σημαντικά βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής” ανέφερε.

Ο κ. Τσιρώνης τόνισε οι στόχοι πρέπει να είναι η ποιότητα των προϊόντων και η εγγύηση της ελληνικότητας υπογραμμίζοντας ότι Θα πρέπει όλοι οι παράγοντες της αγοράς να συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη από την παραγωγή ελληνικών προϊόντων από ευτελείς πρώτες ύλες, θα είναι πρόσκαιρα.

“Ο πρώτος στόχος είναι να παράγουμε πραγματικά «Φεράρι». Πρέπει ο καταναλωτής αλλά και ο γαλακτοβιομήχανος να αντιλαμβάνεται την διαφορά: Εάν ένα ελληνικό γιαούρτι, ή παγωτό δε διαφέρει από ένα αντίστοιχο προϊόν φτιαγμένο από συμπυκνώματα ή σκόνες, είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσουν αυτά τα ευτελή προϊόντα.

Ο δεύτερος στόχος είναι η εγγύηση ελληνικότητας. Με απλά λόγια: Όταν κατακτήσουμε τον καταναλωτή και τον πείσουμε να πληρώσει κάτι παραπάνω για εάν προϊόν από γνήσιο ελληνικό γάλα, πρέπει να του εγγυηθούμε ότι το προϊόν πίσω από την ελληνική ετικέτα είναι πράγματι ελληνικό!” υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης προσθέτοντας ότι κυβέρνηση έδωσε μία σκληρή μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέτυχε να αναγράφεται στην συσκευασία η χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η διαρκής γενετική βελτίωση των ελληνικών ζώων, η έρευνα που μπορεί να γίνει στον τομέα της διατροφής και κυρίως της διατροφής με τροφές ελληνικής προέλευσης που θα δώσουν στο γάλα κάποια πλεονεκτήματα και η διασφάλισης της ταυτότητας.

“Εάν θέλουμε να πουλάμε φεράρι δεν είναι δυνατόν να παράγουμε φίατ με ένα αλογάκι στην μούρη. Τα καμπανάκια έχουν ήδη χτυπήσει για την φέτα μας που έφτασε να πουλιέται 4,25 ευρώ το κιλό! Το ελληνικό γιαούρτι δεν αρκεί να γράφει ελληνικό για να ανταγωνίζεται το τσέχικο. Πρέπει να είναι καλύτερο από το τσέχικο! Το ελληνικό παγωτό κυριαρχεί στην εγχώρια τουριστική αγορά, αλλά κάποιοι θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως εάν στο μέλλον δουν εισαγόμενα προϊόντα να εισβάλουν στην αγορά! Χρειαζόμαστε ποιότητα λοιπόν και εγγύηση της ελληνικότητας” τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ