Β. Σιωμάδης: Η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην τοπική ανάπτυξη και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Είχα την αγαθή τύχη να παραβρεθώ την Δευτέρα 20 Μαίου 2019, μετά από σχετική υποκίνηση του αγαπητού Επίκουρου Καθηγητή  του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Καλογερέση Θανάση, στην εξαίρετη διάλεξη που διοργάνωσε το Τμήμα με θέμα: “Πρωτοβουλίες Πολιτών για την Τοπική Ανάπτυξη”, και με ομιλήτρια την επίτιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Newcastle κ. Patsy Healy.

Η Patsy Healy αποτελεί μια εμβληματική επιστημονική και ακαδημαϊκή προσωπικότητα στον χώρο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με ένα τεράστιο επιστημονικό, ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο.

Η ομιλία της περιστράφηκε στο κατά πόσο και πώς οι πρωτοβουλίες από τα κάτω προς τα πάνω φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και μεμονωμένων πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στην αναμόρφωση του μοντέλου της τοπικής διακυβέρνησης.

Πράγματι, η ανάπτυξη του “συμμετοχικού” χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού αποτελεί την απόλυτα ορθή επιστημονική προσέγγιση στην απαίτηση των σύγχρονων πολιτών να εμπλακούν ενεργά στην επίλυση των τοπικών τους προβλημάτων και στην σχεδίαση των τοπικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Με αυτό τον τρόπο, δύνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αναδείξουν την σημασία της τοπικής ανάπτυξης στην περιοχή τους, και να εξασφαλίσουν ότι η “φωνή” της περιοχής τους, με τις πολλαπλές της εκφάνσεις, θα μπορούσε να πάρει θέση και να αντισταθεί στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης ή να αντισταθεί στην ταυτότητα που θέλει να τις αποδώσει το κεντρικό κράτος.

Η αναβάθμιση της τοπικής γνωστικής ικανότητας των τοπικών κοινωνιών αποτελεί πολύτιμη κοινωνική διεργασία στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τι πραγματικό είναι πραγματικά εφικτό αλλά και επιθυμητό.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης αναρωτήθηκα πόσο επίκαιρη ήταν αυτή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελούσε ένα θαυμάσιο σεμινάριο επιμόρφωσης των νέων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πράγματι, το εργαλείο του “συμμετοχικού” σχεδιασμού, όπως το έχει αναπτύξει η PatsyHealy μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ξεπερασμένου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εφαρμόζεται από την μεταπολίτευση και μετά στην Ελλάδα, όπως επιτάσσει και ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κ.PatsyHealy για την πολύ μεστή και ενδιαφέρουσα ομιλία της, αλλά και να ευχαριστήσω τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της Διάλεξης, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ελισάβετ Θωίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, και τον κ. Ευστράτιο Στυλιανίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος, για την σύλληψη και υλοποίηση της τόσο εξαίρετης πρωτοβουλίας.

*Ο Βασίλης Σιωμάδης, είναι Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ».