Βαγγέλης Πιτσαλίδης: Εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά σαν γιορτή συμβολίζει και είναι συνώνυμο των αγώνων των εργατών απανταχού της γης για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές και ατομικές ελευθερίες. Αγώνες συνυφασμένοι με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκινώντας από το Σικάγο τον αιματοβαμμένο Μάη του 1886 και συνεχίζοντας το Μάη του 1968 στη Γαλλία, η Πρωτομαγιά έχει συνδεθεί διαχρονικά με αγώνες εργατικούς και φοιτητικούς, αγώνες  γενικά του ανθρώπου ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση κατά του σκληρού μηχανισμού του καπιταλισμού και της καταπίεσης.

Η Πρωτομαγιά, ως Εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός για την  Πρωτομαγιά έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου.

Τον Φεβρουάριο του 1936 έχουμε τον ξεσηκωμό των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την κατάληψη ενός εργοστασίου αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκαν με την συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Την καταστολή έμελλε να αναλάβουν ο στρατός και η χωροφυλακή όταν στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου πυροβόλησαν και σκότωσαν 8 εργάτες και με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις. Απολογισμός τουλάχιστον 12 νεκροί και 300 τραυματίες. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν την έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Μαύρη επέτειος και η 1η Μαΐου 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όταν η  Πρωτομαγιά συνέπεσε με τη μαζική εκτέλεση 200 Ελλήνων αριστερών αγωνιστών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία, μέρα αντίστασης και τιμής για τους νεκρούς εργάτες που φύγανε αγωνιζόμενοι για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και όχι δουλείας. Για τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο, τους φοιτητές που ζητούν καλύτερη και δωρεάν παιδεία, για τους απόμαχους της εργασίας που ζητούν αξιοπρέπεια, για όλους τους μη προνομιούχους.

Σήμερα το νόημα της Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ με τις επιθέσεις των μέτρων του νεοφιλελευθερισμού να σαρώνουν την Ευρώπη και να επιβάλλονται και στη χώρα μας με τη μορφή μνημονίων και μέτρων προς συμμόρφωση. Επιβάλλεται λοιπόν εγρήγορση και συνεχής αγώνας…

Και όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά οι αγώνες που είναι νικηφόροι είναι αυτοί που είναι μαζικοί, είναι δίκαιοι και γίνονται χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και ταμπέλες. Και όπως λέει ο ποιητής «όταν σου σφίγγουν το χέρι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

Βαγγέλης Πιτσαλίδης, είναι Περιβαλλοντολόγος (Msc), υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά», του Χρήστου Γιαννούλη.