Βενεζουέλα: 48ωρη απεργία και διαδήλωση εν όψει των εκλογών

Για 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας την Παρασκευή προετοιμάζεται η Βενεζουέλα, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία κλιμακώνει την πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο εν όψει των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης.

Εκτός από τη 48ωρη απεργία και την έκκληση για μποϊκοτάζ των εκλογών της Κυριακής, η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει μια μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας την Παρασκευή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τους Βενεζουελάνους «να τα δώσουν όλα για όλα» στη διάρκεια της σημερινής και της αυριανής απεργίας, αλλά και στην πορεία της Παρασκευής. «Ο Μαδούρο θέλει να απομονώσει τη Βενεζουέλα από τον δημοκρατικό κόσμο», κατήγγειλε.

Τα βασικά συνδικάτα της Βενεζουέλας στηρίζουν τη 48ωρη απεργία, όμως η κυβέρνηση ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα και τον δημόσιο τομέα, που μετρά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο τρόπος που πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές δεν είναι δίκαιος και ευνοεί την κυβέρνηση. Πιστεύει ότι πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης να τροποποιήσει το Σύνταγμα κρύβεται η επιθυμία του Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία, να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να αποφύγει τις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2018.

Ο Μαδούρο επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητά του, ζητώντας από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα» και «χωρίς βία».