Βέροια: “Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν τρομοκρατούνται από τη Χρυσή Αυγή”

Σε δεκάδες μηνύσεις κατά πολιτών σε όλη την Ελλάδα έχει καταφύγει τα τελευταία χρόνια η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή με σκοπό να τους τρομοκρατήσει. Συνήθως, μετά από κάθε της επίθεση και μετά από μηνύσεις ατόμων ή φορέων κατά της δράσης της, προβαίνει σε αντιμήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τους αποτρέψει να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό αγώνα τους. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής δεν είχε μεγάλη δράση σε αυτόν τον τομέα (σ.σ. έχει κάνει μήνυση στον Σ. Ζαριανόπουλο του ΚΚΕ, την οποία έχασε πρωτόδικα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ).

Με αφορμή την αυριανή δίκη του Γιώργου Βραχνή στη Βέροια πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα με τίτλο “Χρυσή Αυγή – Βιομηχανία Διώξεων”. Κατά τη διάρκεια της, οι συμμετέχοντες (Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Μαρκέτος, επίτιμος καθηγητής του ΑΠΘ και @popto_mousi, παραγωγός του Omnia TV και παρουσιαστής της εκπομπής “Η δίκη της Χρυσής Αυγής”) σημείωσαν ό,τι πρέπει με νόμιμα μέσα να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων της Χρυσής Αυγής. “Την Τρίτη θα είμαι μάρτυρας στη δίκη που θα γίνει στη Βέροια. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα την κερδίσουμε και ότι θα επικρατήσει το δίκαιο. Ωστόσο, με την παράσταση που διοργανώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις την Τρίτη στις 9.00 το πρωί στα δικαστήρια της Βέροιας θέλουμε να δείξουμε στη ΧΑ ότι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν τρομοκρατούνται”, δήλωσε στη DailyThess ο κ. Τσιάκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Βραχνής, ιδιοκτήτης καφενείου στη Βέροια, την 9η Ιουνίου 2012, δέχτηκε επίθεση στο μαγαζί του από νεοναζί της Χρυσής Αυγής, σπάζοντάς το. Οι χρυσαυγίτες, κατά τη συνήθη πρακτική τους, έκαναν μήνυση στο θύμα τους. Στη διαδικασία του αυτοφώρου που ακολούθησε, ο Γιώργος Βραχνής, κατηγορούμενος για εξύβριση και απειλή, καταδικάστηκε σε 4 μήνες και 20 μέρες, κάτι παραπάνω από τον χρυσαυγίτη που δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 4 μήνες. Την Τρίτη 31/1/2017, ο Γιώργος Βραχνής σέρνεται και πάλι στα δικαστήρια της Βέροιας, κατηγορούμενος για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Συμπαράσταση από ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις συμπαράστασης στον Γ. Βραχνή εξέδωσαν μια σειρά οργανώσεις και ομάδες (π.χ. ΕΛΜΕ Ημαθίας). “Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Βέροιας δικάζεται ο σύντροφος μας, Γιώργος Βραχνής. Είναι γνωστή σε όλους η δικαστική περιπέτεια στην οποία έχει εμπλακεί μετά την επιδρομή στη πόλη μας ομάδας τραμπούκων χρυσαυγιτών, οι οποίοι εισέβαλαν στο καφενείο του, τον Ιούνη του 2012, παραμονές εκλογών, προπηλακίζοντας, απειλώντας και υβρίζοντας τον ίδιο και τους θαμώνες που παρευρίσκονταν .

Θεωρούμε άδικη και μεροληπτική την πρωτόδικη καταδίκη του (φυλάκιση τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών), για δήθεν εξύβριση των επιδρομέων χρυσαυγιτών, ενώ οι δράστες της επίθεσης αθωώθηκαν για τυπικούς λόγους (μη πληρωμή παραβόλου 100 ευρώ), εκτός από έναν ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή”, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Σύμφωνα με αυτήν, η δίκη διεξάγεται, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δίκη στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έχει αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση και όχι για ένα νόμιμο κόμμα, όπως η ίδια ισχυρίζεται. “Η βίαιη και δολοφονική στρατιωτική δράση των ταγμάτων εφόδου της σε βάρος αριστερών, αντιεξουσιαστών και μεταναστών ήταν συνήθης πρακτική της. Για αυτούς τους λόγους η δίκη του Γιώργου Βραχνή αποχτά και άλλη βαρύτητα και ξεχωριστή σημασία. Θεωρούμε απαράδεκτο να καταδικάζονται τα θύματα και να αθωώνονται οι θύτες.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλον τον δημοκρατικό κόσμο της Βέροιας και της Ημαθίας. Την Τρίτη θα είμαστε όλοι στο πλευρό του. Απαιτούμε η δικαστική εξουσία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και εναρμονιζόμενη με τη δημοκρατική ευαισθησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, να αποδώσει δικαιοσύνη και να προχωρήσει στην αθώωση του Γιώργου Βραχνή”, αναφέρει.