«Βόλτα Μετ’ εμποδίων» στη Θεσσαλονίκη

Παρά τις όποιες προσπάθειες να κατασκευαστούν οι ειδικοί οδηγοί για ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε πόλεις της Ελλάδας και παρά τη θέληση των μελών της κάθε τοπικής κοινωνίας να απολαμβάνουν -χρησιμοποιώντας αυτούς τους οδηγούς- τις δυνατότητες και τις δράσεις που προσφέρει μια πόλη, τα περιστατικά αδιαφορίας μερίδας πολιτών, αλλά και τα τεχνικά σφάλματα στις κατασκευές, είτε στερούν στους συγκεκριμένους συμπολίτες τους την ευκαιρία για κίνηση που επιθυμούν, είτε βάζουν πολλά εμπόδια.

«Το “Βόλτα Μετ’εμποδίων” (σ.σ.: αναζήτηση και ως “Volta Met’Empodion”) ξεκίνησε από το γεγονός ότι μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ακόμη και κοντά στις εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών υπάρχουν πάνω στους οδηγούς τυφλών, στα πεζοδρόμια, είτε αυτοκίνητα είτε άλλα εμπόδια. Εξαιτίας όλων αυτών είχαμε τη σκέψη φωτογραφίες (με τέτοια εμπόδια) που ανεβάζουμε σε προσωπικά προφίλ, κάτι που έκανα και εγώ ο ίδιος, να μετατραπούν σε κάποιου είδους “κίνημα”» εξηγεί ο Κώστας Σπαιλλάρι, εμπνευστής και εκ των συνδημιουργών της κίνησης. Ως αρχικό δε πεδίο δράσης έχει οριστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και η δράση έχει ήδη μέσα σε ελάχιστο χρόνο «πετύχει να ευαισθητοποιήσει απλούς πολίτες».

«Έτσι, ξεκινήσαμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες και σιγά- σιγά να προωθούμε και άλλες δράσεις», συμπληρώνει ο κ. Σπαιλλάρι, ενώ η Πελαγία Λιθουργίδου, έτερο μέλος της κύριας ομάδας των εμπνευστών και λειτουργών του «Βόλτα Μετ’εμποδίων», αφενός τονίζει πως «έστω και ένας να ευαισθητοποιηθεί, αυτό είναι μεγάλο κέρδος», αφετέρου εξηγεί πως η προσπάθεια δεν λειτουργεί με βάση ένα καταγγελτικό και «επιθετικό» σκεπτικό.

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων, δεν είχαμε από τη στιγμή που ξεκινήσαμε στόχο να “τιμωρήσουμε” κάποιον μέσω καταγγελιών ή κάτι παρόμοιο, όσο περνά ο καιρός, ωστόσο, βλέπουμε ότι αρκετά άτομα που είναι ενεργά στη σελίδα έχουν ξεκινήσει και κινούνται και με τέτοιον τρόπο» εξηγεί η κ. Λιθουργίδου, που όπως ανέφερε, ήδη μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας, το ενδιαφέρον των απλών πολιτών είναι ιδιαίτερα έντονο.