Βόλτα στα γραφικά χωριά της ορεινής Πιερίας

Δρομάκια στρωμένα με πέτρα, σπίτια χτισμένα σύμφωνα με τις επιταγές της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ζεστή ατμόσφαιρα και γαστρονομικές απολαύσεις εγγυημένες. Τα χωριά της ορεινής Πιερίας τα έχουν όλα και περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Εκτός από τον διάσημο πλέον και αρκετά τουριστικό Παλιό Παντελεήμονα, υπάρχουν πολλά άλλα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη, η οποία μπορεί να προσφέρει ένα νοερό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα. Μια καλή επιλογή είναι το Λιτόχωρο, η γραφική κωμόπολη στους πρόποδες του Ολύμπου, που αποτελεί αφετηρία για πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές. Εχει μεσαιωνική δομή, με στενούς δρόμους και αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια, που φέρουν όλα τα γνωρίσματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν επίσης ορισμένα νεοκλασικά κτίσματα και πολλές συνοικιακές πλατείες, τα γνωστά «μπαΐρια». Σημαντικός χώρος αναψυχής είναι το πάρκο «Κατούνια», καταπράσινο, με πεύκα, αθλητικό κέντρο και παιδικές χαρές, προσφέρεται για δροσερούς και ευχάριστους περιπάτους. Στα όρια της πόλης βρίσκεται η τοποθεσία Μύλοι, με παλιούς νερόμυλους και αιωνόβια πλατάνια. Από εκεί ξεκινά μία σύντομη και όμορφη διαδρομή για πεζοπορία στη χαράδρα του Ενιπέα. Ο επιβλητικός καταρράκτης καθώς και η κρυφή μονή του Αγίου Διονυσίου θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ η διαδρομή είναι μαγευτική, με πυκνή βλάστηση, ξύλινα γεφύρια και μικρές λιμνούλες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα γραφικά εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων και του Προφήτη Ηλία.

Παλαιοί Πόροι

Σ’ αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό στον Κάτω Ολυμπο, σε υψόμετρο 600 μέτρων, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα πολλά πετρόκτιστα σπίτια του 17ου – 18ου αιώνα αλλά και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλακόστρωτη πλατεία. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος όπου μπορείτε να περπατήσετε και να θαυμάσετε την χλωρίδα και την πανίδα του Κάτω Ολύμπου, καθώς και δύο εκπληκτικά εκκλησάκια, των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής.

Παλαιά Σκοτίνα

Αλλος ένας παραδοσιακός οικισμός που διεκδικεί την προσοχή σας στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου είναι η Παλαιά Σκοτίνα. Μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ος αι.) με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1862) στην πλατεία του. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η χλωρίδα και η πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Διαδρομές μέσα στη φύση προσφέρονται για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και για περιηγήσεις με οχήματα παντός εδάφους (4Χ4).

Παλαιά Βροντού

Παλιός οικισμός στις παρυφές του Ολύμπου, με αξιόλογο μνημείο την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα. Αλλα δείγματα του παλιού οικισμού αποτελούν τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών και του σχολείου. Πριν από την Παλαιά Βροντού θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 14ου αι., χτισμένη πάνω σε βράχο και σε υψόμετρο 420μ.

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι και το ξωκλήσι της Αγίας Κόρης, χτισμένο μέσα σε μια εντυπωσιακή ρεματιά, δύο χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Στο χώρο αναψυχής που υπάρχει εκεί και διαθέτει εστιατόριο, αναψυκτήριο και παιδική χαρά, παρέχεται η δυνατότητα για ξεκούραση και φαγητό. Πολύ κοντά βρίσκονται οι «πράσινες λίμνες», τρεις όμορφες φυσικές λιμνούλες με μικρούς καταρράκτες. Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον οικισμό βρίσκεται ο νέος οικισμός της Βροντούς.

Αγιος Δημήτριος

Ο ορεινός αυτός οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 850μ. στο όρος Τίταρος, που χωρίζει τον Ολυμπο από τα Πιέρια όρη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής που είναι ορατά στα σπίτια του όσο και για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του, όπως κάστανα, καρύδια, φασόλια, πατάτες, γλυκά κουταλιού κ.ά.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι το δάσος από οξιές και καστανιές, καθώς και το νεκροταφείο της ύστερης εποχής του χαλκού στη θέση «Σπάθες». Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με οχήματα 4X4. Μπορείτε να απολαύσετε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα στις ταβέρνες του, ενώ υπάρχουν και ξενώνες για τη διαμονή σας.

 Σκοτεινά

Τα Σκοτεινά ή Μόρνα είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές των Πιερίων, δίπλα στο χείμαρρο Μαυρονέρι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 οι κάτοικοι των Σκοτεινών ίδρυσαν το νέο χωριό Φωτεινά, όπου και εγκαταστάθηκαν. Ωστόσο σώζονται πολλά από τα πέτρινα σπίτια του οικισμού, δείγματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Το χωριό περιβάλλεται από πλούσιο δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία, πεζοπορία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4.