Βορίδης: Από το τσεκούρι στο δισκοπότηρο!

Οι παλιοί, όχι κατ’ ανάγκη ρατσιστές, έλεγαν: «Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς». Εννοούσαν φυσικά τους αδιόρθωτους, τους ανθρώπους που κολλημένοι σε μονομανίες, δόγματα και ιδεοληψίες, μπορεί για λίγο να δείχνουν «αλλιώτικοι», αλλά ευκαιρίας δοθείσης ξαναβγάζουν το θηρίο από μέσα τους.

Κλασικό παράδειγμα οι Γερμανοί δολοφόνοι συγκεκριμένων στρατιωτικών σωμάτων που ακόμη και σήμερα οργανώνουν (οι ίδιοι ή οι επίγονοί τους) παρελάσεις, εκδηλώσεις και άλλες φανφάρες για να τιμήσουν αυτούς που λεηλάτησαν, έσφαξαν, βίασαν ανήμπορους άμαχους όπου έφτασε η χάρη τους. Πρόσφατο παράδειγμα η τιμή που αποδίδουν στη μεραρχία Εντελβάις, έναν εσμό παρανοϊκών δολοφόνων που δεν άφησαν τίποτα όρθιο στον πέρασμά τους από την Αλβανία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ελπίζω να μη φάω κι εγώ καμιά αγωγή από γιους, κόρες ή εγγονούς των δολοφόνων για προσβολή μνήμη νεκρών.

Σ’ αυτό το κλίμα, η ειρωνεία ενός θλιβερού τύπου που από αρχηγός της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου έφτασε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός και ποιος ξέρει αύριο τι, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις αντιδράσεις των διεθνών ομοσπονδιών των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων στα ΜΜΕ όπου γης, μόνον ως ύβρις μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο σταυροφόρος με το τσεκούρι που έχει ενδυθεί προβιά αμνού χλεύασε («Τι είναι, δισκοπότηρο;») και την IFJ, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί εκατομμύρια λειτουργών του Τύπου, επικαλούμενος τη δημοκρατική εκλογή της κυβέρνησης Σαμαρά!

Πέρασαν έξι χρόνια από το μαύρο στην ΕΡΤ, το 2013, και ακόμη κάποιοι το υπερασπίζονται. Αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, στην ΕΡΤ θα γίνουν τα γνωστά.

Η απορία μου αφορά εργαζόμενους της ΕΡΤ που κατά πλειοψηφία στηρίζουν κόμματα όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και σιωπούν αιδημόνως. Αντιλαμβάνομαι την ηθική τους υποχρέωση για αυτούς που τους διόρισαν στο παρελθόν. Ας μην είναι, όμως, καθόλου σίγουροι ότι η επέλαση των τσεκουροφόρων θα τους αφήσει αλώβητους. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έκοψε το ψωμί ούτε αυτών που συντάχτηκαν στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ και οι οποίοι δεν έπαψαν να βγάζουν τη χολή τους, μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ (!), εναντίον της Αριστεράς, οι βορίδηδες δεν έχουν ευαισθησίες. Τώρα δεν χτυπούν με τσεκούρι, αλλά …τεχνοκρατικά. Χωρίς να υπολογίζουν απώλειες. Λυπούμαι που θα πω ότι θύματα του μαύρου το 2013 δεν ήταν μόνον οι ελάχιστοι αριστεροί που δούλευαν στην ΕΡΤ. Στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωριζόμαστε και δεν λέω άλλο τι.

Οι εκ των υστέρων κλαυθμοί ουδέν αποφέρουν.