Βουλγαρία: Ο Μπόικο Μπορίσοφ σχηματίζει κυβέρνηση με τους εθνικιστές

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε επισήμως σήμερα στον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα περιλάβει για πρώτη φορά τους εθνικιστές, τους Ενωμένους Πατριώτες, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Ράντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος πως η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την επομένη.

Το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου εκλέγοντας 95 βουλευτές από τους 240 του κοινοβουλίου, δεν είχε πρακτικά άλλη επιλογή παρά να συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες, που διαθέτουν 27 έδρες, για να σχηματίσει μια πλειοψηφία.

Οι εθνικιστές είχαν ήδη εξασφαλίσει στον Μπορίσοφ κοινοβουλευτική στήριξη από το 2014 έως το 2016, χωρίς όμως να εισέλθουν στην κυβέρνηση καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το Gerb, είχε αντιτάξει το βέτο του.