Βουλγαρία: Πλαστά χαρτονομίσματα ύψους 13 εκατ. ευρώ πεταμένα σε φράγμα

Πλαστά 500άρικα, συνολικού ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, ανακάλυψαν σήμερα βατραχάνθρωποι στο βυθό ενός φράγματος στη νότια Βουλγαρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα Σοτίρ Τσατσάροφ. Η κατάσχεση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλαστών ευρώ στη γειτονική χώρα. Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι τα χαρτονομίσματα, πολλά από τα οποία ήταν ακόμη άκοπα, ήταν “πολύ καλής ποιότητας”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ επειδή χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ωστόσο παραμένουν στην κυκλοφορία όσα είχαν ήδη τυπωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες συνελήφθη στην περιοχή του Πλόβντιβ, μαζί με δύο άλλα άτομα, ένας παραχαράκτης ο οποίος αποκάλυψε στην αστυνομία ότι τα άκοπα φύλλα των εκτυπωμένων χαρτονομισμάτων είχαν ριχθεί στο φράγμα Μέτσκα λίγο πριν την έφοδο των αρχών στο τυπογραφείο. Μετά την ανάκτησή τους, οι αστυνομικοί τα άπλωσαν για να… στεγνώσουν.

Από τις αρχές του έτους οι αρχές της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με τη Europol, εντόπισαν τρία τυπογραφεία που εκτύπωναν πλαστά χαρτονομίσματα, στα βόρεια της χώρας