Βραζιλία: 130 κρατούμενοι που δραπέτευσαν από τις φυλακές παραμένουν άφαντοι

Οι αρχές στη Βραζιλία εξακολουθούν να αναζητούν τους δεκάδες κρατούμενους που δραπέτευσαν από δύο φυλακές στο Μανάους μετά την εξέγερση στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας της πολιτείας Αμαζόνας, 54 από τους 184 κρατούμενους που δραπέτευσαν έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ διεξάγεται ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 130, με τις αρχές να έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους.

«Ελπίζουμε να τους έχουμε βρει όλους ως το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε χθες ο Ζοσέ Φόντες υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ασφάλεια της πολιτείας.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των αρχών μετά την ανάρτηση στο Facebook φωτογραφιών ενός από τους κρατούμενους, οι οποίες μάλιστα έχουν συγκεντρώσει και περισσότερα από 14.000 ?like?. «Έρχομαι, οι ελεύθερες ας προσέχουν», έχει γράψει κάτω από μία από τις φωτογραφίες ο άνδρας.

Μετά την εξέγερση της Κυριακής στη φυλακή της πόλης Μανάους έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής, οι οποίες όμως κατεστάλησαν αμέσως.

Εξάλλου τέσσερις κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στη φυλακή Πουρακεκάρα, η οποία επίσης βρίσκεται στην πολιτεία Αμαζόνας, όμως οι υπηρεσίες ασφαλείας εξηγούν ότι πρόκειται για ένα «μεμονωμένο» περιστατικό που προκλήθηκε από μια αντιπαράθεση μεταξύ κρατούμενων.

Οι ταραχές στη φυλακή της Μανάους ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση γύρω στις 7 το πρωί της Δευτέρας, 17 ώρες αργότερα, εξήγησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολιτείας Αμαζόνας Σέρτζιο Φόντες.

Συνολικά 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Em Tempo, πολλά από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν πάνω από το τείχος της φυλακής.

Η εξέγερση αυτή είναι η πιο αιματηρή που σημειώνεται εδώ και 25 χρόνια σε φυλακή της Βραζιλίας, μετά από εκείνη στην Καραντίρου στο Σάο Πάουλο όταν σκοτώθηκαν 111 κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους από τους αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν το σωφρονιστικό ίδρυμα.