Βρέθηκε εταιρία φάντασμα που διενεργεί… φανταστικές δημοσκοπήσεις

Πρόσφατα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος στηρίζεται απο το ΚΙΝΑΛ, έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ζήτησε να προστατευθεί “το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές”. Μίλησε δε για «δημοσκοπικά παιχνίδια» με στόχο τη “χειραγώγηση της κοινής γνώμης» και αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση της μαρινάκειας εφημερίδας «Παραπολιτικά» για την Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο «ξεκάθαρο φαβορί ο Πατούλης». Η εταιρία που έκανε τη δημοσκόπησης ήταν η “Innovation Metrisis”.

Ανάλογες καταγγελίες στο μεταξύ, έγιναν και για δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρίας, στους δήμους Φυλής, Μυκόνου, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας κ.α.

Τι αναφέρουν οι καταγγελίες; Έχουμε και λέμε: η εταιρία έχει δημιουργηθεί μόλις πρόσφατα, δεν είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), δεν υπάγεται στο κανονιστικό πλαίσιο των αναγνωρισμένων εταιριών και δεν υπόκειται στη διαδικασία των αιφνιδιαστικών ελέγχων ενώ “δεν υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων, ούτε καν τη μεθοδολογία την οποία χρησιμοποιεί”.

Ποια είναι η “Innovation Metrisis”…

Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες, ιδρύθηκε στις 22/1/2019, και 6 ημέρες μετά την ίδρυση της, έκανε την πρώτη της δημοσκόπηση. Στις 11/2/2019 έκανε διαγραφή, έκλεισε δηλαδή, για να ξανανοίξει μετά από 10 ημέρες και προχώρησε σε νέα δημοσκόπηση. Κάποιοι που το ψάξανε βρήκαν μία “διεύθυνση στη Γλυφάδα” και όπως αναφέρουν, “όσες φορές πήγαμε στο συγκεκριμένο σημείο, δεν βρήκαμε κανέναν, αλλά και όσους ρωτήσαμε στη περιοχή δεν γνώριζε κανείς κάτι. Επίσης δεν υπάρχει τηλέφωνο για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους, υπάρχει όμως μια ιστοσελίδα που γράφει ότι είναι υπό κατασκευή, τελείως κενή και φυσικά χωρίς να αναγράφονται πουθενά στοιχεία της εταιρείας”.

Ο Σγουρός μάλιστα δηλώνει έτοιμος να προσφύγει στον εισαγγελέα όπως και πολλοί υποψήφιοι στους παραπάνω δήμους που μιλάνε για πέτσινες δημοσκοπήσεις και εταιρία φάντασμα. Ψάξαμε και εμείς στο διαδίκτυο αλλά και στην ιστοσελίδα της ΣΕΔΕΑ αλλά “Innovation Metrisis” δεν βρέθηκε ούτε με… εξορκισμό. Μήπως να πάμε στη Νικολούλη;

Της Θεσσαλονίκης οι… φαντασματοσκοπήσεις…

Η δράση βέβαια της εταιρίας φάντασμα, δεν περιορίσθηκε μόνο στη νότια Ελλάδα. Προχθές είδαμε δημοσκόπηση της “Innovation Metrisis” για το δήμο Θεσσαλονίκης που παρουσίασε η ιστοσελίδα “Voria”, όπου στην πρόθεση ψήφου, η εικόνα ήταν δεδομένη: Ταχιάος 23%, Νοτοπούλου 13,7%, Ορφανός 13,1%, Ψωμιάδης 7,1%, Ζέρβας 6,8%, Βούγιας 6,5%, Ζαριανόπουλος 3,5%, Ματθαιόπουλος 2,4%, Κυριζίδης, Τρεμόπουλος και Λεκάκης 1,5%, Αηδονόπουλος 1,2% «άλλος» 2,3% και αδιευκρίνιστη ψήφος στο 15,9%.

Επίσης η εταιρία… φαντασματοσκόπησε για την …μαρινάκεια εφημερίδα “Παραπολιτικά” και την πρόθεση ψήφου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και εδώ, ως εκ… φαντάσματος, βρέθηκε πως ο υποψήφιος της ΝΔ σαρώνει: Τζιτζικώστας 46.1%, Γιαννούλης 12.4% , Παπαστεργίου 6.4%, Χαραλαμπίδου 3,2%, Αβραμόπουλος, 2,9%, Χρυσομάλλης 2,6% και λοιποί 25%.

Μιλάμε για φανταστικά πράγματα. Λέτε οι υπεύθυνοι της “Innovation Metrisis να έβαλαν το χεράκι τους και στην ταινία φαντασίας “Fantastic Beasts and Where to Find Them” ;

Φ.Δ.