Βρυξέλλες: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της TTIP

«TTIP, Ceta δεν τις θέλουμε!» φώναζαν οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλοντας να καταγγείλουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων, TTIP) η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ αλλά και την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (Ceta).

«Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες (…) ευνοούν κυρίως τους μετόχους των πολυεθνικών και των οικονομικών δυνάμεων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και τους συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης» καταγγέλλει στον ιστότοπό της η οργάνωση «Stop TTIP», που είναι μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης, στην οποία γενικότερα κάλεσαν κυβερνητικές οργανώσεις, κόμματα της αριστεράς και συνδικαλιστικές ενώσεις.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, μιλώντας στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTBF, υποστήριξε ότι «η TTIP και η CETA θα διευκολύνουν την εξαγωγή των προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον στον Καναδά όπου επιτεύχθηκε συμφωνία. Είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση».