Ξεκινά αύριο το 3ο Φεστιβάλ Όπερας στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς με ελεύθερη είσοδο

Με την όπερα «Η στέψη της Ποππαίας» του Monteverdi ξεκινάει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας 2017 από τη Θεσσαλονίκη, στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, με ελεύθερη είσοδο.

Στις παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της όπερας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά πληρώνουν και τα έξοδα τους ταξιδιού και της διαμονής τους, για να στηρίξουν τον θεσμό.

Παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Υπόθεση: Ο Αυτοκράτορας της Ρώμης, Νέρων (Νικόλας Λεβέντης) ερωτεύεται την ευγενικής καταγωγής Ποππαία (Κασσάνδρα Δημοπούλου). Ο δάσκαλός του, ο φιλόσοφος Σενέκας (Βασίλης Ασημακόπουλος) τον συμβουλεύει να μην προχωρήσει με αυτή την σχέση και ο Νέρωνας τον καταδικάζει σε θανατο. Η γυναίκα του, η Αυτοκράτηρα Οκτάβια (Ειρήνη Κώνστα) μαθαίνοντας για την σχέση του αυτή, διατάζει τον πιστό ακόλουθό της Όθωνα (Eric Schlossberg) να την σκοτώσει. Η δολοπλοκία ξεσκεπάζεται όμως και ο Νέρωνας εξορίζει την Οκτάβια.
Με τη βοήθεια της Τύχης (Χριστίνα Μαβίνη) και του Έρωτα (Μαρία Ρουκά) η Ποππαία στέφεται Αυτοκράτηρα της Ρώμης.

Μουσική διεύθυνση/προετοιμασία/ πιάνο: Φίλιππος Μοδινός
Σκηνοθεσία: Τζένη Δριβάλα
Αναβίωση σκηνοθεσίας/ βοηθός σκηνοθέτη: Αθανάσιος Μαργούτας
Προσαρμογή για το Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Συμμετέχουν ακόμη οι:
Αλέξναδρος Γάβαρης (Αρνάλτα)
Ρούλα Κωσταβάρα (Αρετή)
Χριστίνα Μαβίνη (Ντρουζίλα)
Bronwen Stephens (Ακόλουθος)
Μαρίζα Κιοσέογλου (Κοπέλα)
Κλειώ Καψάλη (Αθηνά)

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2015 από την ομάδα Skull of Yorick Productions (www.skullofyorickproductions.com) Φίλιππο Μοδινό και Κασσάνδρα Δημοπούλου στο Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης εν μέσω capital controls.

Αυτή την στιγμή διοργανώνεται από την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (www.hellenicoperaco.com). Πρόκειται για το μοναδικό αμιγώς οπερατικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Μέσα σε δύο μόνο χρόνια έχουν ανέβει οι παραστάσεις: “Carmen” (G. Bizet), “Madama Butterfly” (G. Puccini), “Norma” (V. Bellini), “Suor Angelica” (G. Puccini), “Dido and Aeneas” (H. Purcell), “Il Tabarro” (G. Puccini). Φέτος θα παρουσιαστούν οι όπερες: “L’incoronazione di Poppea” (Cl. Monteverdi) και “Madama Butterfly” (G. Puccini) καθώς και 2 Γκαλά Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας.

Το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας δεν υποστηρίζεται οικονομικά από την πολιτεία. Συνεργάζεται σταθερά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης και στόχος του είναι να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος μέσω του πολιτισμού γεγονός που προσυπογράφουν καλλιτέχνες και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Covent Garden του Λονδίνου Kasper Holten, καθώς και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Maggio Musicale Fiorentino της Φλωρεντίας.

Επίσης το Φεστιβάλ Όπερας εκτός από τους καταξιωμένους δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζεται δίνει βήμα σε νέους Έλληνες και ξένους οπερατικούς καλλιτέχνες.