Ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Ξεκινά τη Δευτέρα η διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας εθνικής σύμβασης εργασίας.

Στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 14:00 το μεσημέρι αναμένεται να επιβεβαιωθεί η βούληση και των δύο πλευρών για αποκατάσταση της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό, να μπορούν να τον καθορίζουν ξανά οι κοινωνικοί εταίροι.

Ωστόσο να σημειωθεί, ότι κάτι τέτοιο για να συμβεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς από το 2012 η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείο Εργασίας.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, είναι η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και επιδόματα γάμου και τέκνων και σε ότι αφορά στο τελευταίο, υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το τρίμηνο της χρονικής επέκτασης της μετενέργειας, με κίνδυνο να βρεθούν στον «αέρα» τέσσερα επιδόματα για 400.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αυτά των τέκνων, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας και ωρίμανσης τριετιών.

Όπως τονίζουν από τη ΓΣΕΕ υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων ότι πολυεθνικές προχωρούν αυθαίρετα σε κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Πηγή: ΕΡΤ