Ξεκινάει σήμερα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας για πέμπτη χρονιά!

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα» είχε πει κάποτε ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η τέχνη είναι διέξοδος, αντιλαμβάνεται ο καθένας τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο που ανήκει σε εκείνον, ανοίγει το μυαλό, θα μπορούσε να αποτελεί μία μορφή αυτοθεραπείας και είναι για όλους.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Για αυτούς τους λόγους, αλλά και ξεχωριστά για δικούς τους η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ» και η Κ.Ε.Δ.Α σας προσκαλούν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας που διοργανώνεται φέτος για 5η συνεχή χρονιά από την Πέμπτη 20/6 μέχρι και την Κυριακή 30/6, χαρίζοντας απλόχερα το δικό τους είδος τέχνης.  

 Η ιδέα και η αρχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας 

«Η συνολική ιδέα ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, καθώς υπήρχαν και υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σχετικά πολιτιστικές δράσεις, και εμείς είμαστε λάτρεις του κινηματογράφου. Θεωρούμαστε πολύ καινούριος σύλλογος, ξεκινήσαμε σαν ομάδα δράσης και αλληλεγγύης και μέσα από αυτό γεννήθηκε το φεστιβάλ, σαν φυσική συνέχεια. Οπότε ουσιαστικά, σκεφτήκαμε πρώτα τους εαυτούς μας, να δώσουμε και άλλες επιλογές στον κόσμο αλλά και σε εμάς» αναφέρει στο dailythess.gr η κ. Μαρία Φλωροκάπη, μέλος του συλλόγου «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ». 

Μέσω συζήτησης με μέλη και σκηνοθέτες, είναι η 2η χρονιά που υπάρχει πλατφόρμα από όλο τον κόσμο. Συνολικά υπήρξαν 400 ταινίες, κυρίως από εμπόλεμες χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκ. «Θα υπήρχε πολύ βαρύ κλίμα αν παίζονταν όλες αυτές οι ταινίες. Αρχικά δεν υπήρχαν τα μέσα τεχνολογίας, προσπαθήσαμε να υπάρχει ως αποτέλεσμα μία δουλειά 5 ατόμων με 39 ταινίες, από τις οποίες οι 31 είναι του εξωτερικού, ώστε να έχει τα πάντα μέσα» σημειώνει η κ. Φλωροκάπη 

«Βλέπουμε συμμετοχή από νέο κόσμο αλλά και από την τρίτη ηλικία, και όλοι έχουν κάτι να σχολιάσουν στο τέλος» 

Όταν μιλάμε για τέχνη, σαφώς δεν υπάρχει συζήτηση για ηλικίες. Αφορά το κάθε άτομο ξεχωριστά, και υπάρχουν είδη που μπορούν να καλύψουν και τον πιο δύσκολο άνθρωπο. «Το φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο και το ευχάριστο είναι πως βλέπεις το ένα άκρο και το άλλο. Δηλαδή βλέπουμε συμμετοχή από νέο κόσμο αλλά και από την τρίτη ηλικία. Αυτό που θεωρώ εγώ ενδιαφέρον είναι πως όλοι στο τέλος έχουν κάτι να σχολιάσουν, οτιδήποτε τους έκανε εντύπωση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πάνω σε αυτό πως υπάρχουν στην ομάδα μας παιδιά που φέτος έδιναν πανελλήνιες και έβρισκαν χρόνο και όρεξη να ασχοληθούν με το φεστιβάλ, στον χώρο της μεταγλώττισης και της μετάφρασης» προσθέτει η ίδια. 

«Υπήρξε για πρώτη φορά φέτος μερική επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Δημιουργώ» του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης» 

Όπως είναι γνωστό, συνήθως δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική βοήθεια σε πολιτιστικές δράσεις. «Δεν έχουμε κανένα προσωπικό κέρδος μέσα από όλο αυτό. Υπήρξε για πρώτη φορά φέτος μερική επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Δημιουργώ» του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο μας βοήθησε πολύ, αλλά μπορεί να μην καλυφθούν τα έξοδα. Εκτός από αυτό, μας βοηθάνε οι χορηγοί μας και η στήριξη για την προσπάθειά μας από τον δήμο Αλεξάνδρειας είναι εμφανή. Πέρα από αυτά, είμαστε όλοι εθελοντές, δεν έχουμε περαιτέρω οικονομική βοήθεια» τονίζει. 

«Είναι δύσκολο να περάσεις στον θεατή το νόημα μιας ταινίας σε τόσο λίγο χρόνο» 

«Στόχος και σκοπός μας είναι αρχικά να καθιερωθεί το φεστιβάλ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θέλουμε να υπάρξουν και άλλες πολιτιστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μία Κινηματογραφική Λέσχη το χειμώνα, με ελεύθερη είσοδο. Θέλουμε δηλαδή, να ακολουθήσουν και άλλα πράγματα και να μην σταματήσει όλο αυτό. Σαν Μαρία, αγαπάω πάρα πολύ τις ιστορίες μέσα από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μέσα από μία ταινία 1.30 ώρας υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το περάσεις στον θεατή με ταινίες μικρού μήκους οι οποίες διαρκούν λίγα λεπτά, και έχουν μέσα ιστορίες από την πιο απλή έως και την πιο δύσκολη. Αυτό θέλω εγώ να περάσω στον θεατή, το νόημα της ταινίας, τους προβληματισμούς και την δική του οπτική. Για αυτό άλλωστε, στο τέλος κάθε ημέρας υπάρχει ένα μικρό μπαράκι ώστε να συζητάμε με τον κόσμο τις σκέψεις του» καταλήγει η κ. Φλωροκάπη. 

«Στόχος μας ήταν, εκτός των άλλων, να ενισχύσουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό» αναφέρει η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου 

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ως Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) είχα την ευκαιρία να συμβάλουμε μέσω του προγράμματος ‘Δημιουργώ’ στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ» που διοργανώνεται φέτος για 5η συνεχή χρονιά. Στόχος μας ήταν, εκτός των άλλων, να ενισχύσουμε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και μια από αυτές, το Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας, το βλέπουμε να υλοποιείται ήδη από σήμερα», ανέφερε στο dailythess.gr η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. 

«Ίσως για μερικούς αυτά τα βήματα να φαντάζουν μικρά, αποτελούν όμως μια σημαντική ενίσχυση σε συλλόγους και φορείς που παράγουν πολιτισμό και είναι χρέος μας να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε ώθηση ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να κάνουν ακόμη μεγαλύτερα βήματα και να υλοποιήσουν ακόμη περισσότερες πολιτιστικές δράσεις στο μέλλον», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου. 

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας 

Στις 4 ημέρες του φεστιβάλ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε 39 ταινίες μικρού μήκους, ανάμεσα τους 31 ταινίες από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας το διεθνές του θεσμού. 

Μικρά διαμάντια θα σας ταξιδέψουν, προβάλλοντας εικόνες του κόσμου αλλά και θα σας προβληματίσουν με τη θεματολογία τους μέσα από την ανάδειξη σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων. 

Η άρτια διοργάνωση, η πραγματοποίηση εργαστηρίων και έκθεσης φωτογραφίας, τα βραβεία, η παρουσία Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, η χορωδία του Δήμου, η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου, οι εθελοντές, οι Stringless, οι θεματικές μουσικές βραδιές και πολλές ακόμα εκπλήξεις υπόσχονται να σας χαρίσουν 4 ημέρες γεμάτες κινηματογράφο, μουσική και εθελοντισμό. 

Στο κλείσιμο του φετινού φεστιβάλ την Κυριακή 23/6 θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια ξεχωριστή συναυλία με τις StringLess, ένα μοναδικό γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα. 

Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας 

Πέμπτη 20/6 

21:30 Χαιρετισμοί 

21:45 Τελετή έναρξης με την παρουσίαση θεατρικού από το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας και τη χορωδία του Δήμου. 

22:00 Προβολές ταινιών 

23:30 After movies music – Dj Mekkas & συζήτηση με σκηνοθέτες των ταινιών και θεατές. 

Παρασκευή 21/6 

21:30 Έναρξη προβολών 

23:00 After movies music – Dj Koufonikos & συζήτηση με σκηνοθέτες και θεατές 

Σάββατο 22/6 

21:30 Έναρξη προβολών 

23:00 Λαϊκή βραδιά και συζήτηση με σκηνοθέτες και θεατές 

Κυριακή 23/6 

21:15 – Χαιρετισμός λήξης 

21:30 – Προβολή των  βραβευμένων ταινιών του φεστιβάλ 

22:00 – Συναυλία stringless. 

Το 5ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συμμετέχει στο πρόγραμμα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. 

Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ3