Ξεκίνησε ανακύκλωση για ρούχα και παπούτσια στο Δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου, επεκτείνουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, με την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών καλαίσθητων κάδων συλλογής, σε συνεργασία με την εταιρεία EAST-WEST GREECE.

Ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 30 κάδοι σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας με τελικό στόχο ο αριθμός των κάδων να φτάσει τους 80. Οι κομψοί κάδοι αποτελούν ευρωπαϊκή πατέντα ενώ ο ασφαλής σχεδιασμός τους αποτρέπει το ενδεχόμενο κλοπής του περιεχομένου τους.

Φέρτε τα ρούχα και παπούτσια σας, τσάντες, πάνινα παιχνίδια και δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία για χρήση, καθώς τα άριστα ποιοτικά είδη διατίθενται σε άπορους μέσω της τράπεζας ενδυμάτων των δήμων ενώ τα υπόλοιπα παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την εταιρεία EAST-WEST GREECE, μπορεί να εγγυηθεί πως τα ρούχα θα καταλήξουν σε χέρια άλλων που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά ακόμα και τα ρούχα που δεν έχουν πλέον ζωή ανακυκλώνονται και κατόπιν επεξεργασίας κατασκευάζονται πανάκια καθαρισμού, μονωτικό υλικό, στουπιά, φόρμες εργασίας, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ.

Με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» και σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και κυκλικής οικονομίας, αξιοποίησης όλων των υλικών και αγαθών, τα ρούχα και τα παπούτσια δεν μπορούν να οδηγούνται στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Τα ανωτέρω υλικά απορρίπτονταν μέχρι σήμερα στους πράσινους κάδους και οδηγούνταν προς ταφή, αφού δεν υπήρχε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης για το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των υφασμάτινων υλικών αποτελεί περίπου το 6% της συνολικής ποσότητας των οικιακών αποβλήτων.

Τα οφέλη

Τα οφέλη τα οποία θα έχει ο Δήμος Παύλου Μελά από την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος είναι:

•μείωση όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)

•Παρέχεται βοήθεια στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με τη διάθεση μέρους των άριστα ποιοτικά ρούχων

•περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δημοτών

•Εξοικονομούνται τεράστια ποσά ενέργειας και φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ενδυμάτων, ενώ παράλληλα υπάρχει αισθητή μείωση της ποσότητας βαφών, βαρέων μετάλλων και χημικών ουσιών που εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα μας

Τα στάδια

ΣΥΛΛΟΓΗ: Τα ρούχα συλλέγονται τακτικά από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της EASTWEST GREECE και μεταφέρονται στις αποθήκες μας για μετέπειτα διαχείριση.

ΔΙΑΛΟΓΗ: Η εξειδικευμένη μας ομάδα διαλογής ταξινομεί όλα τα παλιά ρούχα και παπούτσια, έτσι ώστε το άριστα ποιοτικά ρούχο που προκύπτει απολυμαίνεται και διατίθεται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Τα άχρηστα ρούχα συσκευάζονται και συμπιέζονται με ειδική τεχνική για να ξεκινήσουν το ταξίδι της ανακύκλωσης.