Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και για τις επόμενες τρεις ημέρες, η διαδικασία της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε με την καταβολή του ποσού που αναλογεί στο φόρο ακινήτων εφάπαξ στις 30 Σεπτεμβρίου είτε σε πέντε δόσεις.  Στην περίπτωση των δόσεων η πρώτη θα καταβληθεί τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ.  Περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπολογίζεται πως 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, καθώς φέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016 έως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.