Ξεκίνησε η δίκη για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο εξόρυξης χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές το Φεβρουάριο του 2013.

Το δικαστήριο ξεκίνησε με την εξέταση του φύλακα της Ελληνικός Χρυσός ο οποίος ανέφερε ότι στα πρόσωπα των κατηγορουμένων δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους δράστες της επίθεσης καθώς όπως τα άτομα που έκαναν την επίθεση είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Στο εδώλιο 21 άτομα

Για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 21 άτομα σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες  όπως αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας  κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών σύσταση και συμμορία κ.α. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση του εμπρησμού τον Φεβρουάριο του 2013. Τέσσερις από αυτούς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά από μήνες.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να είναι πολυήμερη έχουν κληθεί να καταθέσουν  73 άτομα.

Παρέμβαση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

To Σάββατο μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κρέμασαν πανό στο Λευκό Πύργο εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.

«Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε ότι είναι αδιανόητο να δικάζονται άνθρωποι επειδή προστατεύουν την υγεία, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών τους. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται ένα έργο, που έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, επειδή μια εταιρεία θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των ζωών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Είναι αδιανόητο ότι οι κάτοικοι της περιοχής σέρνονται στα δικαστήρια ενώ έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Είναι λοιπόν αναγκαίο τώρα περισσότερο από ποτέ να κλείσει το εργοτάξιο στις Σκουριές. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την καταστροφική «επένδυση» στις Σκουριές όπως και οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που απειλεί και καταστρέφει το περιβάλλον» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.