Ξεκίνησε να πληρώνει τις οφειλές της η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Ξεκίνησε να υλοποιείται το πλάνο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καθώς ήδη η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εκταμίευση πέντε εκατ. ευρώ με στόχο την εξυγίανση της βιομηχανίας ζάχαρης. Οπως έγινε γνωστό μετά την εκταμίευση των χρημάτων η διοίκηση της ΕΒΖ προχώρησε χθες σε πληρωμές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ προς τους τευτλοπαραγωγούς, έναντι των οφειλών της περσινής παραγωγικής περιόδου, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

Στόχος της διοίκησης της ΕΒΖ είναι να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για το 2015 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

«Οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και Ορεστιάδας προχωρούν κανονικά, με στόχο το 2017 να αυξηθούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και να λειτουργήσει και το εργοστάσιο των Σερρών» τόνισε ο ίδιος. Άλλωστε, οι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι προϋπόθεση για να μείνουν στην τευτλοκαλλιέργεια είναι η εξόφληση της φετινής καμπάνιας μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Αναγνωρίζουμε την τεράστια ανοχή που επέδειξαν οι παραγωγοί και τους ευχαριστούμε για τη στάση τους. Το μήνυμα, όμως, που στέλνουμε είναι ότι, με την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, αποκαθίσταται οριστικά η σταθερότητα στη βιομηχανία, φεύγει το φάντασμα της χρεοκοπίας και ο στόχος πλέον είναι η επιστροφή της σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε στη Ναυτεμπορική ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παντελής Μάνης.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της συμφωνίας, εκκρεμεί η χορήγηση άλλων επτά εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιεύονται σταδιακά και ανάλογα με την πορεία του πλάνου αναδιάρθρωσης. Κομβικό σημείο του σχεδίου είναι η πώληση των θυγατρικών της Σερβίας, με την προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού να προσδιορίζεται για το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Ο πυρήνας του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, με τη λήψη ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί σε βάθος δεκαετίας και με διετή περίοδο χάριτος.

Προβλέπεται, επίσης, το πάγωμα χρέους ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαγραφεί στο τέλος της δεκαετίας και εφόσον η εταιρεία εξυπηρετεί κανονικά το ομολογιακό της δάνειο. Το υπόλοιπο χρέος, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί από την πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας και τη μεταβίβαση στην πιστώτρια τράπεζα όλων των μη αξιοποιήσιμων ακινήτων της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και τα οικόπεδα των εργοστασίων που έχουν κλείσει, μαζί με τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.