Ξεκίνησε πρόβες η παράσταση «Τόσο κοντά» του ΚΘΒΕ

Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το έργο «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, ξεκίνησε πρόβες σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο.  Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου, όπως Laurence Olivier Award for Best New Play (1998), New York Drama Critics’ Circle Award for Best Foreign Play (1999) και άλλα.

Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.

Η παράσταση «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, έρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018.

Σημείωμα σκηνοθέτη Πέτρου Ζηβανού

Πρόκειται για μια σκληρή βρετανική κωμωδία -στο κλίμα του Ν. Μάμετ αλλά με τον τρόπο του Χ. Πίντερ- που επεξεργάζεται μερικά από τα πιο σπάνια και αδιαπέραστα ορυκτά της ερωτικής εμπειρίας. Με τον ζωηρό παλμό ενός σκηνικού παιχνιδιού, σε δώδεκα εικόνες, χτίζει ένα αμείλικτο ερωτικό γαϊτανάκι ανάμεσα σε τέσσερα πρόσωπα -δύο γυναίκες και δύο άνδρες- χρησιμοποιώντας σαν πιόνια, τις πρώτες και τις τελευταίες συναντήσεις τους.

Ένα έργο μυθιστορηματικής πνοής, χωρίς ψευτορομαντικά κλισέ, που επιτίθεται γενναία στη σταθερότητα των αντιλήψεων μας και αμφισβητεί ευθέως, την υγεία της απόλυτης αλήθειας στις ερωτικές σχέσεις.

Γιατί ίσως ο έρωτας δεν είναι μονάχα το να υποφέρω ή να κάνω τον άλλον να υποφέρει. Αλλά μια καινούρια κάθε φορά -εκ προοιμίου ηττημένη- απόπειρα, να ξαναέρθουμε με δική μας ευθύνη σ’ αυτή τη ζωή.

Πληροφορίες

«ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ» (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ

Πρεμιέρα: 15/12/2018

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαρίνα Κολοκούρη.

Παίζουν: Νατάσα Δαλιάκα, Λάμπρος Κτεναβός, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Παπαγεωργίου.