Ξενάγηση στην έκθεση για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Ξενάγηση στην έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Οδός Αρχαιολογικού Μουσείου 30) προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους την προσεχή Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 2:30 μμ τα μέλη του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΜΦΙΘ).

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο τα εντυπωσιακά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου καθώς και οι διαδικασία της ανασκαφής, αρχειοθέτησης, συντήρησης, προστασίας, μεταφοράς και ανάδειξης και των ευρημάτων με στόχο να γίνει κατανοητή η μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου της Λέσβου.

Η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Τμήμα του νέου οδικού άξονα διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους (Σίγρι – Άντισσα).

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έφεραν στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας.  Αποκαλύφθηκεν ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί σε πρωτόγνωρους αριθμούς. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες. Ακόμη ήλθαν στο φώς ηφαιστειακοί ορίζοντες ιδιαίτερα πλούσιοι σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλίας ειδών, όπως  φύλλα δάφνης, κανέλλας, καρυδιάς, φοινικόδενδρων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη επάλληλων εκτεταμένων υποτροπικών δασών στην περιοχή που σκεπάστηκαν και απολιθώθηκαν από διαδοχικές βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ριζικά συστήματα και κλαδιά δενδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Κατά μήκος της νέας χάραξης αποκαλύφθηκαν σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου ενώ άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της και του τρόπου δημιουργίας τους ήρθαν στο φως. Οι συγκεντρώσεις των ευρημάτων και οι σπασμένοι απο τις ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μοναδικού μνημείου σε παγκόσμια κλίμακα, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 433/1985).

Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους TRIPTYXO_SIGRI_EKTHESI_40X28 και ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ (2)